VULIN U OBRENOVCU: U Srbiji ima dovoljno mesta za smeštaj migranata
Foto: Zorana Jevtic

Jedina država na Balkanskoj ruti koja se držala obaveza

VULIN U OBRENOVCU: U Srbiji ima dovoljno mesta za smeštaj migranata

Društvo -

OBRENOVAC - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas u Obrenovcu da u Srbiji ima dovoljno smeštajnih kapaciteta za smešaj migranata i da je Srbija odgovorna zemlja koja ispunjava svoje obaveze.

"Mi smo vrlo odgovorna država. Rekli našim međunarodnim partnerima da ćemo obezbediti 6.000 čvrstih, solidnih kreveta. Ne šatora, kreveta na teritoriji Srbije. Mi smo to uradili. Jedina smo zemlja na balkanskoj ruti koja se doslovce držala svojih obaveza. U Hrvatskoj je bilo obećano 5.000 kreveta, nema ih ni 700, u Sloveniji 9.000, a nema ni jednog", kazao je Vulin novinarima prilikom obilaska kasarne u Obrenovcu u kojoj u smešteni migranti.

U privremenom prihvatnom centru u kasarni u Obrenovcu ima oko 750 kreveta a tu je trenutno 550 migranata.

Migrante u privremenom prihvatnom centru danas su obišli i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Zoran Đordjević i predsednik opštine Miroslav Čučković.

Kako je istaknuto u svim prihvatnim centrima u Srbiji ima još mesta.

Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila izjavio je danas da u Srbiji nema dovoljno mesta za sve i dodao da je centar u Obrenovcu popunjen odmah.

"Nedostaje nam mesta, sistem raspodele i prevoza tih ljudi nije efikasan", kazao je Đurović za RTS i dodao da je procena Centra za pomoć tražiocima azila da se oko 7.000 migranata nalazi u Srbiji, a da mesta ima za 6.000.

On je dodao da kapaciteti za smeštaj migranata moraju da se povećaju da bi se predupredile negativne posledice.

"Država ne želi da bude tampon zona i zato ne povećava kapacitete, bitno je da kontrolišemo migrante dok su kod nas, a samim tim i naše građane", rekao je Đurović.

Bonus video

(KURIR TV) POTRESNO: Bez zimske odeće i dovoljno hrane, ovako izgleda život migranata na -10!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track