JANKOVIĆ BI ŠABIĆA ZA NASLEDNIKA: Najbolji izbor za jačanje institucije ombudsmana je za ovim stolom
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dan zaštite podataka o ličnosti

JANKOVIĆ BI ŠABIĆA ZA NASLEDNIKA: Najbolji izbor za jačanje institucije ombudsmana je za ovim stolom

Društvo -

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković danas je indirektno preporučio da ga na funkciji ombudsmana nasledi Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Janković je, govoreći na obeležavanju međunarodnog Dana zaštite podataka o ličnosti istakao da živimo u vreme izazova, zbunjenosti i razočaranosti, ali i vremenu šansi i mogućnosti koje mogu doneti, ako ih, naravno, iskoristimo na najbolji način...

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodao je da vladavina prava, institucionalni razvoj i poštovanje ljudskih prava jesu stvari oko kojih se moraju ujediniti svi.

"Jednu od takvih institucija predstavljam i ja. Radio sam 10 godina i ostalo mi je još malo vremena da završim posao. Ima mnoštvo ljudi u Srbiji koji bi mogli nastaviti dobro i sigurno bolje. Mislim da najočigledniji i najsigurniji izbor da najznačajniju instituciju osnažimo sedi za ovim stolom", poručio je on.

RANI RADOVI SAŠE JANKOVIĆA: Ombudsman radio u vladi Mirka Marjanovića za SPS i JUL!

Da bi se izazovi pretvorili u šanse, prema njegovim rečima potrebni su oslonci, koje on vidi u ljudskim pravima i institucijama.

"Koji god problem da imamo vrlo verovatno da u osnovi leži ugroženost nekog od naših ljudskih prava. Za kojim god rešenjem da posegnemo izvesno je da ćemo da koristimo neko od naših ljudskih prava. Jedno od njih koje je sve značajnije, a već je i danas bitno je pravo na zaštitu podataka o ličnosti", kazao je Janković.

Primetivši da drugi oslonac predstavljaju institucije, konstatovao je da se na skupu nalaze predstavnici velikog broja institucija, svih onih koji razumeju da su vladavina prava i institucionlni razvoj najznačajnijia politika koju moraju da slede svi.

Kako je zaključio, bez ljudskih prava i institucije za zaštitu ličnih podataka naše dostojanstvo, napredak i mir biće ostavljeni na milost ili nemilost izazovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track