EPILOG PRIČE KOJA JE DIRNULA SVET: Britanski vojnik spasao srpskog dečaka, a evo gde je Stefan danas
Foto: Printscreen/Pink

Hrabri dečak pobedio teški deformitet lica

EPILOG PRIČE KOJA JE DIRNULA SVET: Britanski vojnik spasao srpskog dečaka, a evo gde je Stefan danas

Društvo -

Britanski narednik Vejn Ingram (46) posvetio je punih 13 godina života izlečenju Stefana Savića (18) kojeg je upoznao na mirovnoj misiji u BiH, a koji zbog teškog deformiteta lica više nije mogao ni da diše ni da gleda.

Danas, zahvaljujući Vejnu, Stefan konačno ima novi život, prelepu devojku i završava srednju školu.

Foto: Printscreen/Pink
Foto: Printscreen/Pink

Plemeniti vojnik prisetio se kako je 2003. godine bio u mirovnoj misiji u BiH, gde je za vreme redovne patrole upoznao dečaka sa velikim fizičkim poremećajima. Stefan je rođen s retkim facijalnim deformitetom, odnosno s „viškom“ kostiju umesto nosa. To je urušavalo njegovu lobanju i guralo oči toliko da je mališan jedva gledao. Odmah mu je prirastao za srce i vojnik je obećao da će mu pomoći. Davno dato obećanje ispunio je u potpunosti. Tokom 13 godina Ingram je skupio više od 165.000 evra za pet Stefanovih teških i komplikovanih operacija u bolnicama u Velikoj Britaniji, od kojih je završna bila u oktobru 2016. godine.

DIRLJIV GEST O KOME BRUJE I SVETSKI MEDIJI: Britanski vojnik spasao srpskog dečaka!

"Kada sam upoznao Stefana, rekao sam sebi da ću sve učiniti za njega. Otac sam četvoro dece i ovo je misija mog života. Ljudi kažu da sam ja promenio Stefanov život, ali on je, zapravo, promenio moj. Izuzetan je dečak i raste u porodici punoj ljubavi. Prošao je kroz strašne operacije, lekari su se plašili i da ne izgubi vid, ali on je svaki put iz operacione sale izlazio sa osmehom. Kad god je dolazio u Britaniju, čekao sam ga na aerodromu i provodio vreme s njim. Na početku sam skupio 6.000 evra, što je zaista bilo mnogo, s obzirom na to da je za prvu operaciju bilo potrebno 13.000 evra. Međutim, ni tada nije bilo garancija da će operacija biti uspešna. Obećao sam Stefanovim roditeljima da ću i na svakoj sledećoj biti tu uz njega. Jednom smo ga čak i prošvercovali u britanskom vojnom avionu, jer je postojao problem sa vizom", seća se Ingram.

Foto: Printscreen/Pink
Foto: Printscreen/Pink

On je danas penzioner, živi u Londonu i, nakon svega, kaže da bi voleo da se vrati u Bosnu, gde je upoznao Stefana.

"Želeo bih i svoju porodicu da dovedem, tamo sam upoznao neverovatne ljude koji su me prihvatili kao svog i stekao velike prijatelje", sa osmehom priča on.

Foto: Printscreen/Pink
Foto: Printscreen/Pink

Ponosan je, kaže za Pink, što je održao kontakt sa Stefanom i što dečak danas živi spokojnim životom, u porodici punoj ljubavi.

Foto: Printscreen/Pink
Foto: Printscreen/Pink

"On završava srednju školu, uspešan je, ima i prelepu devojku. Zvao sam ga za rođendan i tada me je pitao kada će ponovo doći kod mene u London. Zato želim da svima kažem - nemojte samo proći pored nekoga ako vidite da je u nevolji, a znate da možete da mu pomognete. Ako na ulici vidite beskućnika, kupite mu hranu. Lako je samo proći, a neverovatan je osećaj ako možete da pomognete", zaključuje Ingram koji planira još mnogo humanitarnih akcija i u budućnosti.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: U ovim "čudovištima" se voze predsednici najvećih sila!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track