BORSKI ŠERIF OJADIO DRŽAVU: Spaskovski oštetio Srbiju za 3 milijarde dolara
Foto: Dado Đilas

Ogroman ceh

BORSKI ŠERIF OJADIO DRŽAVU: Spaskovski oštetio Srbiju za 3 milijarde dolara

Društvo -

Generalni direktor RTB nije ostvario nijedan od ciljeva, a država će morati da vraća i kredite od 600 miliona dolara

Osmogodišnja vladavina generalnog direktora RTB „Bor“ Blagoja Spaskovskog koštala je državu Srbiju tri milijarde dolara, ali ni to nije bilo dovoljno da bude smenjen, kaže Branislav Mihajlović, doktor nauka.Njemu je Spaskovski zbog kritika dao otkaz, ali je onda posle odluke suda o vraćanju na posao brže-bolje povukao svoju odluku.Mihajlović kaže za Kurir da je računicu napravio na osnovu Programa revitalizacije rudničkih i rekonstrukcije metalurških kapaciteta, koji je usvojio Spaskovski, ali i Vlada Srbije 2011. Program je predviđao proizvodnju od 80.000 tona bakra, rentabilno poslovanje i poštovanje ekoloških standarda.- Potrošeno je 619 miliona dolara u investicije, a nijedan od ciljeva nije ostvaren, pa je ovaj program najveća promašena investicija u novijoj istoriji Srbije. Pošto su investicije realizovane uz kredite, većina uz garancije države, prognoza je da će država otplaćivati zajmove koji će sa kamatama dostići 600 miliona dolara - upozorava Mihajlović.

Gubici zbog neostvarene proizvodnje, visokih troškova proizvodnje i neuspešnih investicija su skoro dve milijarde dolara. Ali to nije sve što će dočekati novi menadžment, koji Vlada Srbije namerava da izabere.- Čeka ih i ono što je Spaskovski više od osam godina gurao pod tepih. Sto miliona tona zaostale raskrivke, bez čijeg uklanjanja nema stabilizacije proizvodnje, što će koštati 300 miliona dolara, obnavljanje poluraspadnute opreme je sto miliona, investicije za povećanje proizvodnje 400 miliona... Ukupno milijardu dolara - navodi Mihajlović.On ističe da uz promenu odnosa Vlade Srbije prema ovoj kompaniji i dobar menadžment borska firma ima budućnost.Spaskovski nam se nije javio.

KO JE BLAGOJE SPASKOVSKI- U Rudniku bakra „Bor“ zaposlio se 1972.- Od 1979. do 1990. bio upravnik pogona Flotacija i tehnički direktor rudnika- Od 1990. do 2000. direktor Rudnika bakra „Bor“- Devedesetih istaknuti član SPS- U privatnu firmu „Orto sistem“ odlazi 2000. i ostaje do 2008.- Od 2008. generalni direktor RTB- Na izborima 2010. predvodio listu Ujedinjenih regiona- U SNS prelazi 2013.

Nisu svi na gubitkuBIVŠI SEVERININ MUŽ TRLJA RUKEMihajlović kaže da je tržišna cena metalurške prerade 500 do 600 dolara po toni, a u RTB 1.700 do 2.000.- Prerada uvoznih koncentrata, koja dostiže 40 odsto ukupne prerade, plaća se oko 300 dolara, što ima vrlo negativan uticaj na ukupne efekte poslovanja. Milan Popović po toni prerađenog bakra profitira oko 300 dolara, a RTB gubi od 1.400 do 1.700 dolara - navodi Mihajlović.Popović je poznat kao „kralj bakra“, a bio je i Severinin muž.

Ekipa Kurira

BONUS VIDEO

Zašto je saslušan Mlađan Dinkić?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track