1.600 divljih deponija u Srbiji

Ko ne čisti, neka ne prlja

1.600 divljih deponija u Srbiji

Društvo -
Beogradsko Ušće čistilo je više stotina dobrovoljaca, među kojima su bili i ambasadorka Australije Helena Studert i srpski košarkaš Miloš Teodosić

BEOGRAD - U Srbiji se smeće organizovano odnosi sa više od 80 odsto teritorije, a broj divljih deponija je sa 4.600 u 2009. godini smanjen na 1.600, izjavio je na beogradskom Ušću ministar životne sredine Srbije Oliver Dulić tokom akcije "Veliko spremanje Srbije".

U čišćenju beogradskog Ušća danas je učestvovalo više stotina dobrovoljaca, među kojima su bili i ambasadorka Australije Helena Studert i srpski košarkaš Miloš Teodosić. Ušće su čistili i radnici privatnih preduzeća, među kojima su "Koka-kola", Novinska agencija Beta, "Pekopak", "Komtrejd", "Studio B" i drugi.

Manji broj divljih deponija je rezultat organizovanog odnošenja smeća, a ove godine je bio problem pronaći adekvatnu lokaciju za čišćenje u akciji "Velikog spremanja Srbije", jer su divlje deponije sada pod upravom komunalnih preduzeća, rekao je Dulić.

U akciji "Velikog spremanja Srbije" tokom današnjeg dana čiste se priobalje reka, dvorišta, škole, izletišta i parkovi na nekoliko hiljada lokacija širom Srbije. Dulić je istakao da u ovogodišnjoj akciji čišćenja učestvuje 290.000 dobrovoljaca. Kako je naveo, večeras će se tačno znati broj lokacija na kojima je čišćeno, kao i šta je urađeno.

Dulić je apelovao na građane da daju doprinos akciji čišćenja tako što će očistiti svoja dvorišta, podrume, šupe i omiljena mesta u prirodi.

"Onima koji ne čiste, poručujem da ne prljaju Srbiju", rekao je Dulić.

U akciji "Velikog spremanja Srbije" na beogradskom Ušću učestvovala je i ambasadorka Australije Helena Studert, koja je rekla da je u njenoj zemlji prva takva akcija održana 1998. godine. Tada je u Sidneju 5.000 ljudi sakupilo oko 40 tona otpada, a prošle godine je broj dobrovoljaca u akciji iznosio dva miliona u čitavoj Australiji. Studertova je rekla da Srbija ima divnu prirodu koju treba održavati i čuvati.

Akciju "Velikog spremanja Srbije" podržao je i košarkaš Miloš Teodosić, koji se pridružio čišćenju beogradskog Ušća. "Iako ne živim u Srbiji, želim da podržim akciju, jer je Srbija prelepa i svako može da doprinese da bude još lepša i čistija", rekao je Teodosić.

Prošle godine u akciji "Veliko spremanje Srbije" učestvovalo je 289.543 građanina koji su na 5.311 lokacija širom zemlje uklonili više od 150.000 kubnih metara otpada.beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track