Mihajlović: Ishod promocije transplantacije izostaje
Foto: Tanjug

Nedostaje nam svest

Mihajlović: Ishod promocije transplantacije izostaje

Društvo -
U Srbiji, gde samo na transplataciju bubrega čeka više od 700 ljudi, izostaje svest da je taj medicinski proces zakonska obaveza i standard u lečenju pacijenata, izjavila direktorka Uprave za biomedicinu Danica Mihajlović

BEOGRAD - U Srbiji, gde samo na transplataciju bubrega čeka više od 700 ljudi, izostaje svest da je taj medicinski proces zakonska obaveza i standard u lečenju pacijenata, izjavila je direktorka Uprave za biomedicinu Danica Mihajlović.

"Na promociji procesa transpalntacije puno je učinjeno, uloženo je mnogo rada i truda i od zaposlenih u Urpavi i pojedinaca u zdravstvenom sistemu, ali ishod nije zadovoljavajći. Svesni smo da je to proces, ali moramo više i snažnije da radimo na tome", kazala je Mihajlović za RTS.

Svi zajedno, mediji, građani, uprava treba da započnu opštu kampanju i kažu da bez organa nije moguće afirmisati davalaštvo, rekla je Mihajlović i ukazala da je transplantacija intervencija na koju pacijenti imaju pravo.

Osnovni problem transplantacije je, kako je navela Mihajlović, nedostatak organa, a ključ je promocija, obraćanje građanima u kome će im se reći zašto je ono važno, zašto se bez njihove dobre volje ne može ništa.

Prema njenim rečima, u kampanjama koje je uprava vodila bilo je problema.

Mijalović je dodala da sa stanovištava zakona, procedura i protokola trgovina i preprodaja organa u Srbiji nije moguća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track