Najnovije vesti

SRBIJA PROSLAVLJA DAN DRŽAVNOSTI: Ceremonija na Oplencu u crkvi Svetog Đorđa
Foto: Kurir/Nemanja Pančić/Arhivska Fotografija

Državni praznik

SRBIJA PROSLAVLJA DAN DRŽAVNOSTI: Ceremonija na Oplencu u crkvi Svetog Đorđa

Društvo

BEOGRAD - U Srbiji se u sredu 15. februara obeležava Dan državnosti - Sretenje, a ceromoniju u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole predvodiće predsednica parlamenta Maja Gojković.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, Gojković će sutra položiti venac i odati počast na grobu vožda Karađorđa, a obratiće se prisutnima.

Planirano je i izvođenje umetničkog program.Vence će na Oplencu sutra položiti i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milenko Savanović.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je potpisao ukaze o odlikovanju 84 ličnosti i institucija, kao i pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a danas je u podne prisustvovao svetoj misi za državu u crkvi Krista Kralja povodom obeležavanja Dana državnosti.Sretenje - Dan državnosti Srbije obeležava se u spomen na početak Prvog srpskog ustanka (15. februar 1804) i čin proglašenja (Sretenjskog) Ustava Knjaževine Srbije (15. februar 1835).

Ustanički skup održan je 14. februara 1804. godine u Orašcu i tada je za vođu ustanka izabran Djorđe Petrović.Ovaj događaj predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti.Ustanička vojska je pod vođstvom Karađorđa u narednih nekoliko godina u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, Beograda i drugim mestima, porazila otomanske snage i oslobodila gotovo ceo Beogradski pašaluk.U Srbiji su povodom Dana državnosti 15. i 16. februar neradni dani.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...