DONACIJA: Novi saniteti za sedam gerontoloških centara
Foto: Tanjug/jaroslav Pap

Vojvodina

DONACIJA: Novi saniteti za sedam gerontoloških centara

Društvo -

NOVI SAD - Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin danas su uručili sanitetska vozila, koja je to Ministarstvo kupilo za sedam gerontoloških centara u Vojvodini.

Ukupna vrednost vozila je 31.480.000 dinara, a vozila su uručena predstavnicima gerontoloških centara u Bačkoj Palanci, Kikindi, Pančevu, Somboru i Subotici, doma za stare i penzionere u Apatinu i doma za smeštaj duševno obolelih lica "Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac" u Novom Bečeju.

Foto: Tanjug/Jarslav Pap
Foto: Tanjug/Jarslav Pap

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručujući ključeve pomenutih vozila predstavnicima ustanova koje su ih dobili, zahvalio se ministarstvu na donaciji i istakao da će ta donacija značiti puno pomenutim ustanovama jer će omogućiti lakši i komforniji transport korisnika usluga tih ustanova.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Ovo je dokaz koliko u praksi zajedničko delovanje na projektima i Republičke i Pokrajinske vlade i svih ministarstava doprinosi poboljšanju uslova života svih naših građana", rekao je Mirović dodajući da je Pokrajinska vlada u 2016. godini u renoviranje ustanova socijalne zaštite na teritoriji AP Vojvodine uložila oko 60 miliona dinara, te da je u budžetu za 2017. godinu za tu namenu opredeljeno još više sredstava.

Mirović je najavio da će u narednih nekoliko nedelja Pokrajinska vlada za Domove zdravlja u manjim opštinama u pokrajini nabaviti nova sanitetska vozila, pojasnivši da se radi od šest - sedam opština koje ili uopšte nemaju takva vozila ili su ona toliko stara da su praktično neupotrebljiva.

Ministar Vulin je rekao da je ministarstvo na čijem je čelu u institucije socijalne zaštite na teritoriji AP Vojvodine u 2016. godini uložilo 198 miliona dinara, a u razvoj usluga u zajednici tih institucija još dodatnih 109 miliona.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Vlada Republike Srbije i Pokrajinska vlada imaju zajednički cilj - stvaranje boljih uslova za život građana i na tome zajednički rade. Kada se vidi koliko se sredstava ulaže gde god je to u Vojvodini potrebno onda se slobodno može reći da su zlonamerni kometari da se ne poštuje onih famoznih sedam odsto predviđenih Ustavom, jer u praksi uložena sredstva premašuju taj procenat", rekao je Vulin.

Govoreći o sanitetskim vozilima koja su danas uručena Vulin je istakao da će princip njihovog korišćenja predstavljati potpunu novinu u sistemu funkcionisanja zdravstvene i socijalne zaštite.

Kako je pojasnio geronotološki centri koji su dobili vozila potpisaće ugovore za lokalnim Domovima zdravlja po kojima će ta vozila biti data na korišćenje tim Domovima zdravlja, ali će prioritet imati korisnici usluga gerontoloških centara.

"Na taj način će ova vozila biti 24 sata dnevno na raspolaganju svim građanima", zaključio je Vulin.

Na pitanje novinara šta se dešava sa dvorcem "Heterlend" Mirović je rekao da se, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pod čijim ingerencijama je "Heterlend", radi na pripremi koncepta na koji način će funkcionisati taj objekat.

"Naši predhodnici su investirali sredstva u Heterlend, a da nisu znali ni njegovu namenu. Naravno da je to potpuno pogrešno, mi ćemo tačno odrediti njegovu namenu i onda u skladu sa tim izdvajati potrebna sredstva", istakao je Mirović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track