Najnovije vesti

SREDNJA ŠKOLA U ŠAPCU ZA PRIMER: Izborili smo se s vršnjačkim nasiljem
Foto: Mina Branković

Bravo

SREDNJA ŠKOLA U ŠAPCU ZA PRIMER: Izborili smo se s vršnjačkim nasiljem

Društvo

Do pre 15 godina Tehnička škola bila je poznata po brutalnosti učenika, ali u međuvremenu su uvedene brojne mere i sada je stanje potpuno drugačije, kaže direktor Smiljanić

Nasilje u školama je, nažalost, deo svakodnevice i retko koja obrazovna ustanova u Srbiji uspeva uspešno da se bori s brutalnošću dece. Međutim, Tehnička škola Šabac pravi je primer kako može da se iskoreni vršnjačko nasilje.
- Škola jeste nekad bila na lošem glasu, ali smo preduzeli određene mere kako bi se smanjilo nasilje. Danas ga gotovo i nema, ponekad dođe do nekog koškanja, ali, hvala bogu, tuča nema - kaže za Kurir Čedomir Smiljanić, direktor Tehničke škole.

Prazne učionice

Do pre 15 godina ova srednja škola bila je u samom vrhu po broju incidenata kad je u pitanju vršnjačko nasilje. Nijedna uprava niti Ministarstvo prosvete nisu uspevali da reše taj problem. Smiljanić je od samog početka svog mandata pre 15 godina na razne načine sa svojim kadrom radio na suzbijanju nasilja.
- Jedna od mera koje smo preduzeli je da smo učenicima zabranili da borave u učionicama za vreme odmora, što se pokazalo kao dobra mera. Ovako, ako ostanu u učionici, mogu svašta da rade, a i bolje da izađu napolje i udahnu malo vazduha. Isto se na taj način čuva školska imovina, ako ih ostavimo može se, ne daj bože, desiti nešto - navodi Smiljanić.

Ponosan... Direktor Čedomir Smiljanić
Ponosan... Direktor Čedomir Smiljanić

Prema njegovim rečima, profesori dežuraju po hodnicima i školskom dvorištu konstantno, a takođe je sve pokriveno i kamerama.

Razumevanje

- Kad je to počelo da se primenjuje, deca su se malo bunila, ali je kratko trajalo. Svi profesori i ja imamo dobar odnos s decom, što je takođe bitno. Još jedna od mera protiv nasilja je i organizovanje predavanja bar jednom u polugodištu na temu nasilja, a pored toga svakodnevno pričamo s njima o tome. Mere su urodile plodom, da kucnem u drvo, ove školske godine nismo imali nijedan incident - ističe direktor ove ustanove i zaključuje da se škole na sve moguće načine moraju boriti protiv nasilja.

Činjenice
PREVENTIVNE AKTIVNOSTI U TEHNIČKOJ ŠKOLI ŠABAC

U školi postoji Tim za bezbednost i zaštitu učenika od nasilja
U hodnicima škole su izloženi panoi o vrstama i nivoima nasilja
U svakoj učionici stoji Kodeks ponašanja učenika
Na časovima se realizuju radionice Stop nasilju
Svake školske godine se realizuje istraživanje koje ima za cilj da utvrdi mišljenje učenika o bezbednosti u školi
Promovišu se postignuća učenika

 

Stop nasilju
KREIRANA ONLAJN MASKA KOJA PREPOZNAJE LICE

Društvena mreža Selfikon lansirala je novu mobilnu aplikaciju - onlajn masku koja kad se uključi, prikazuje izgled osobe žrtve nasilja, sa ciljem da se podigne svest o problemu nasilja u porodici. Savetovalište „Sigurna kuća“ je saopštilo da pruža podršku aplikaciji, s obzirom na to da je ideja da se što veći broj ljudi lično angažuje tako što će se uslikati sa ovom maskom uz haštag #stopnasilju, i podeliti tu fotografiju s prijateljima i pratiocima na Selfikonu, Fejsbuku, Instagramu, Vajberu, Vocapu i svim ostalim društvenim mrežama i aplikacijama.

 

Kontakt centar
POZOVITE 19833 ZA BEZBEDNOST DECE NA NETU

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu počeo je juče s radom, a građani mogu da prijave zloupotrebu interneta i ugrožavanje bezbednosti dece na internetu na broj telefona 19833. Državni sekretar u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da sada svi građani, uključujući i decu i maloletna lica, mogu da se obrate tom centru ukoliko žele da dobiju savete iz oblasti bezbednosti na internetu ili upute prijavu povodom ugrožavanja bezbednosti.

 
MINA BRANKOVIĆ

 

Dnevne novine Kurir pokrenule su akciju "Stop nasilju" u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i sigurnom kućom.

Akciju su podržale i brojne javne ličnosti, a u kampanji Kurira učestvovale su košarkašica Milica Dabović, glumica Kalina Kovačević, novinarka Nataša Miljković i pevačica Seka Aleksić.

CECA RAŽNATOVIĆ: Prijavi nasilnika, ko god to bio...

Ovo je poruka PRETUČENE SEKE ALEKSIĆ: Izlaz postoji, potraži ga!

KALINA KOVAČEVIĆ: Nisi ničije vlasništvo!

Dabović: Prvi udarac nikada nije poslednji!

Novinarka Nataša Miljković je prihvatila da za potrebe kampanje odigra ulogu žrtve porodičnog nasilja i pošalje poruku svima koji ga trpe.

"Ne čekaj da bude kasno! Ja sam Nataša Miljković i podržavam akciju Kurira. Stop nasilju", jasno je rekla naša poznata novinarka.

Ovim putem vas obaveštavamo da su u cilju sprečavanja nasilja svake vrste otvoreni i dežurni telefonski brojevi na koje svi građani ANONIMNO mogu da prijave nasilnike.

BESPLATNI BROJ: 0800-011-011 (radnim danima od 10 do 19 sati) 011/3291-440, 011/2441-521, 011/2456-404 (radnim danima od 10 do 19 sati) 062/304-560 (vikendom i noću od 19 do 10 sati) 192 (MUP) 194 (HITNA POMOĆ)

Sigurne kuće: Beograd (3)

Kragujevac

Niš

Vranje

Smederevo

Pančevo

Zrenjanin

Novi Sad Sombor

Sremska Mitrovica

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...