Najnovije vesti

AGENTI ZA NEKRETNINE, SPREMITE SE: Stručni ISPIT u aprilu, a evo KOLIKO KOŠTA
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Licencu trenutno ima 2.215 agenata

AGENTI ZA NEKRETNINE, SPREMITE SE: Stručni ISPIT u aprilu, a evo KOLIKO KOŠTA

Društvo

BEOGRAD - Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviće krajem marta datum polaganja stručnog ispita za agente nekretnina, dok će prvi deo ispita biti već narednog meseca.

Prema rečima rukovodioca grupe za razvoj usluga u Ministarstvu trgovine Željka Stojanovića, trenutno u Srbiji licencu poseduje 2.215 agenata.

 

Krajem marta objavićemo tačan datum kada ce biti ispit za posrednike u prometu nepokretnostima, a prvi deo ispita biće u aprilu. Važno je istaći da je od donošenja novog Zakona o prometu nepokretnostima licencu dobilo 2.215 agenata za nekretnine" , kaže Stojanović.

 

Foto: Thinkstock/Ilustracija
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Protekle godine, na stručni ispit za posredenike u nekretninama prijavilo se ukupno 313 kandidata, a test je prošlo 242 kandidata što čini prolaznost od 61 odsto.

 

"U petom ispitnom roku koji je trajao do 27. janura položilo je svega 52 odsto kandidata, što predstavlja najnižu prolaznost u periodu od dve godine",rekao je Stojanović.

 

Prema njegovim rečima, 768 registrovanih agencija u Srbiji zapošljava 1.505 posrednika, dok njih 500 nije u sistemu.

 

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Vrlo je verovatno da oko 500 ljudi koji su dobili licence radi nelegalno, ali se deo njih i ne bavi poslom za koji su tražili licencu. Većina agencija u Srbiji su mala preduzeća i zapošljavaju svega po dva agenta što nije najbolja praksa jer bi bilo dobro da imaju uposlenog i pravnika i arhitektu, objašnjavaju iz Ministarstva.

 

Ispit za licencu košta 14.000 dinara i prema rečima Stojanovića, sastoji iz pismeng i usmenog dela, a budući agenti moraju da poznaju sektor prava, finansija i bankarstva, gradevinarstva i marketinga.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...