Ustavni sud zabranio Obraz
Foto: Tanjug

Ustavni sud zabranio Obraz

Društvo -
Tužilaštvo je tražilo i da se Obraz briše iz registra, kao i da se sva buduća udruženja i grupe koje žele da nastave aktivnosti Obraza smatraju nelegalnim

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije doneo je odluku o zabrani delovanja Udruženja "Otačastveni pokret Obraz", potvrđeno je u Ustavnom sudu.

Ovu odluku Ustavni sud je doneo na zahtev republičkog javnog tužioca koji je još 25. septembra 2009. godine tražio zabranu "Obraza" zbog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje.

U Ustavnom sudu su u međuvremenu održane tri javne rasprave, a Tužilaštvo je naknadno zatražilo prošle godine da se "Obraz" briše iz državnog registra, kao i da se sva buduća udruženja i grupe koje žele da nastave aktivnosti "Obraz" smatraju nelegalnim.

To je zatraženo kako bi se sprečilo da se zaobilaženjem odluke Suda o zabrani registruju nova udruženja sa istom svrhom i ciljem i tako uspostave kontinuitet sa delovanjem "Obraza".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track