Šokantno: Osmaci ne moraju da znaju pravopis

Prijemni

Šokantno: Osmaci ne moraju da znaju pravopis

Društvo -
Prilikom ocenjivanja prijemnog neće se uzimati kao greška ako đak pogrešno upotrebi veliko ili malo slovo ili prekrši osnovna pravopisna pravila

BEOGRAD - Učenicima osmog razreda koji će za nekoliko dana polagati završni ispit, biće priznati kao tačni i oni odgovori koji su pravopisno neispravni, i zbog takve odluke danas je negodovao Aktiv profesora srpskog jezika i književnosti Moravičkog okruga.Odgovor će biti tačan i ako učenik na testu, na primer, pogrešno upotrebi veliko ili malo slovo ili prekrši druga osnovna pravopisna pravila, što je, kako je rekao član Aktiva Vlada Dimitrijević, nedopustivo.

To uputstvo Ministarstva prosvete preneto je, prema Dimitrijevićevim rečima, tokom obuke za pregledače testova, koja je u Čačku održana krajem prošle nedelje."Kao profesori srpskog jezika i književnosti, zaduženi za opismenjavanje učenika, oštro se protivimo neracionalnoj odluci kojom se poništava sav naš trud da motivišemo učenike da se pravilno pismeno i usmeno izražavaju", rekao je Dimitrijević.Kako kaže, uputstvo ne važi samo kada se pregledaju pitanja koja su neposredno vezana za pravopis.Takođe, đacima se neće računati u grešku ako mešaju latinično i ćirilično pismo.Iako su testovi, osim za pripadnike nacionalnih manjina, štampani ćirilicom, učenicima će biti dozvoljeno da popunjavaju test latinicom, kaže Dimitrijević.Početni standard na osnovnom nivou je elementarna pismenost, odnosno zahtev da se poznaju oba pisma, ćirilica i latinica. Učenik koji nedovoljno poznaje ćirilicu da bi tim pismom mogao rešiti test, pokazuje da nije ispunio prvi i osnovni standard, rekao je on.Ministarstvo prosvete i nauke, kako smatra Aktiv, time grubo zanemaruje obrazovne standarde za kraj obaveznog obrazovanja, koji predviđaju na svim nivoima primenu pravopisne norme, počev od jednostavnih primera u koje se mora ubrojati bar pisanje vlastitih imena velikim slovom, ako ništa drugo."Želimo da sačuvamo profesionalizam koji nam nalaže da realizujemo ciljeve vaspitanja i obrazovanja među kojima je na prvom mestu kulturna baština: pismo, jezik i pravopis", rekao je Dimitrijević.

Udruženje Roditelj: Znanje pravopisa ključno

Udruženje Roditelj, iznenađeno preporukom Ministarstva prosvete da se tolerišu pravopisne greške učenika pri ocenjivanju testova iz sprskog jezika na maloj maturi, ocenilo je da je osnovni cilj nastave srpskog jezika da opismeni učenike i opremi ih svim znanjima potrebnim za dalje školovanje i život.

Poznavanje i pravilna primena pravopisa nesumnjivo spadaju u potrebna znanja, navelo je Udrženje Roditelj u saopštenju.

Naš cilj nije, ističe se u saopštenju, da nam deca lako i bezbolno polože malu maturu tako što će im se gledati kroz prste, već tako što će u školama savladati sve ono što je neophodno. Ministarstvo prosvete ovim činom, ocenilo je ovo udruženje, nastavlja urušavanje svih kriterijuma i vrednosti u našem obrazovnom sistemu.

Apeluje se na sve odgovorne u Ministrastvu prosvete da se uspeh se ne meri kroz našminkane izveštaje i pozitivne cifre, već kroz realna postignuća.

Mi želimo da naša deca budu uspešna, obrazovana i osposobljena za život, a ključnu ulugu u tome, uz roditelje, trebalo bi da ima obrazovni sistem, zaključuje Udrženje Roditelj.

Centar za ispite: Đaci neće imati mnogo prilika za pravopisne greške

Na testovima iz srpskog jezika koje će osmaci polagati na maloj maturi većina zadataka biće takva da se zaokružuju, podvlače ili linijom povezuju tačni odgovori, pa neće biti prilike da đaci u njima prave pravopisne i gramatičke greške.

"I ako bude nekih zadataka otvorenog tipa u kojima će se ispisivati odgovori, neće biti prilike da đaci prave onakve pravopisne greške koje se navode u primerima pojedinih medija", kazao je rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Saša Glamočanin.

Pojedini mediji javili su da će se na testovima iz srpskog jezika priznavati i oni odgovori iz književnosti koji nisu pravopisno i gramatički pravilni. Naveden je primer da će se kao tačan odgovor na pitanje kako se zove glavni junak Gorskog Vijenca priznavati odgovor "vladika Danilo", ali i pravopisno nepravilan "Vladika Danilo".

Kao razlog da se priznaju takvi odgovori navodi se to da su gramatika i književnost dva segmenta i da znanje iz tih oblasti ne treba mešati.

Mala matura, završni ispit za đake osmog razreda, polaže se 18. juna iz srpskog i maternjeg jezika, a 19. juna iz matematike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track