TRAŽE PRAVDU: Za žrtve NDH odšteta od 3,5 milijardi dolara!
Foto: Profimedia

U Čikagu podneta tužba za ratne zločine

TRAŽE PRAVDU: Za žrtve NDH odšteta od 3,5 milijardi dolara!

Društvo -

Tužitelji navode da je za ono što su Srbi, Jevreji i Romi pretrpeli u Drugom svetskom ratu odgovorna Hrvatska kao naslednica Pavelićeve države

Hrvatskoj je uručena tužba za naknadu štete koju su Srbi, Romi i Jevreji pretrpeli tokom Drugog svetskog rata u ustaškom režimu, tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), kojom se potražuje 3,5 milijardi dolara.Postupak je pokrenulo nekoliko osoba pred Okružnim sudom u Čikagu. Traži se nadoknada ne samo materijalne štete, vezane za oduzetu imovinu, nego i nematerijalne štete koju su pretrpele žrtve ustaških logora. Tužitelji tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna naslednica NDH, piše zagrebački Večernji list.U Ministarstvu inostranih poslova potvrđeno je da je tužba stigla preko američke ambasade. O detaljima nisu želeli da govore, ali ističu da takva tužba nema osnova jer Hrvatska nije pravna naslednica NDH, pa ne može ni odgovarati za štetu koja je počinjena pod tim režimom.- Da je to tako, vidljivo je već iz Izvorišnih osnova Ustava, u kojima se navodi da Hrvatska počiva na temeljima suverenosti izraženim u odlukama ZAVNOH, nasuprot proglašenju NDH - navode iz hrvatskog ministarstva.Bivša ministarka pravosuđa Hrvatske Vesna Škare Ožbolt tvrdi da se takav zahtev temelji na netačnim podacima.- Hrvatska nije naslednica NDH, već SR Hrvatske i sve ovo je pobeglo iz konteksta. Sud koji bi priznao takvu konstrukciju utvrdio bi da je Hrvatska nastala na zločinačkom režimu, što nije tačno. Uverena sam da će tužba završiti neuspehom - naglasila je ona za Večernji list.

PokušajiNIJE PRVA TUŽBAVečernji list piše da tužba u Čikagu nije prva kojom su žrtve ustaškog režima tražile odštetu. Godine 2012. pred američkim okružnim sudom za Severnu Karolinu vođen je postupak „Alperin protiv franjevačkog reda manje braće“, kojim je od Vatikanske banke tražena odšteta za tzv. ustaško blago. Postupak je završio neuspehom tužitelja, a s obzirom na to da se ta tužba temeljila na vrlo sličnim argumentima, očekuje se da će se Hrvatska pred sudom u Čikagu pozivati na tu presudu kao presedansku.

M. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track