NESTAŠICA U DRŽAVNIM APOTEKAMA? Fali 20 lekova na recept, za 8 nema ni zamene, a evo o koji su to
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ministarstvo poručuje da pacijenti ne brinu

NESTAŠICA U DRŽAVNIM APOTEKAMA? Fali 20 lekova na recept, za 8 nema ni zamene, a evo o koji su to

Društvo -

BEOGRAD - U državnim apotekama trenutno nedostaje 20 lekova koji se izdaju na lekarski recept.

Nema sledećih lekova - za HIV, gvođže u sirupu za lečenje malokrvnosti, lek za obolele od dijabetesa, antibiotik, potom lekovi za lečenje dijareje, angine pektoris psorijaze, anksioznosti, ali i antipsihotik i ono što najviše brine pacijente - protiv zgrušavanja krvi!

Kako stoji u nedeljnom izveštaju “Apoteke Beograd” od četvrtka, za 12 od 20 lekova nedostajućih medikamenata postoji “zamena”, odnosno paralela koja ima isti sastav i dejstvo samo je u pitanju drugi proizvođač, dok za ostatak lekova toga nema.

Pacijente, koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, najviše brine nestašica “sinkum 4” (acenokumarol), za koji ne postoji najava kada će se pojaviti, niti je u listi navedena zamena za njega.

Da nema razloga za brigu navodi za list prof. dr Miljko Ristić, naš najpoznatiji kardiohirurg, koji objašnjava da na tržištu postoje dve “zamene” za taj lek.

- Lekovi iz te grupe usporavaju zgrušavanje krvi. Propisuju se za prevenciju tromboze ili formiranja krvnog ugruška u krvnom sudu, kod onih koji imaju poremećaj srčanog ritma, takozvane fibrilacije ili tahikardije. Takođe, to su lekovi koji se propisuju pacijentima kojima su ugrađeni veštački srčani zalisci. Neka građani ne strahuju kojima je propisana ta terpija jer postoji alternativa. Nisam siguran koji od tih “zamena” idu na recept. Bitno je da svi oboleli slušaju svoje lekare i pridržavaju se propisane terpaije - naveo je prog. dr Ristić.

Istovremeno, ovih dana svoje lekove neće naći ni oboleli od dijabetesa, koji koriste medikament generičkog naziva “metformin”, ali se očekuje da će on u apotekama naći već tokom ovog meseca. Kako je navedeno u nedeljnom izveštaju “Apoteke Beograd”, u toku njegov uvoz. Takođe, ta zdravstvena ustanova “nema najavu, niti prognozu” kada će se pojaviti lekovi za lečenje dijareje, angine pektoris i anksioznosti. Za njih nisu navedene njihove “zamene”, koje mogu da se podignu na recept.

Ista situacija je i sa lekom za lečenje psorijaze (acitretin), koga više uopšte neće biti jer je prestao da se uvozi. Nema ni “Galenikinog” krema za infekciju kože, za koju nije navedena paralela, niti podatak kada bismo mogli da ga očekujemo.Ministarstvo prati situaciju

U Ministartvu zdravlja kažu da prate situaciju u vezi sa nestašicom lekova i trude se da nađu sistemsko rešenje kontinuiranog snabdevanja apoteka.- Tržište je dobro snabdeveno jer za trenutno nedostajuće lekove postoje njihove paralele ili zamene. One su istog kvaliteta i sastava samo od drugog proizvođača. Neka pacijenti u Srbiji ne brinu - naveli su oni.

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track