DANAS POKLON U KURIRU: Čudotvorna ikona Bogorodice Trojeručice

NAJLEPŠE IKONE HILANDARA

DANAS POKLON U KURIRU: Čudotvorna ikona Bogorodice Trojeručice

Društvo -

Bogorodica trojeručica je najpoštovanija ikona u Hilandaru i najznačajnija ikona srpskog naroda

Svaki dan Kurir svojim čitaocima poklanja po jednu od najlepših i najpoznatijih ikona Hilandara.

Ikona Bogorodice Trojeručice, koju poklanjamo danas, pripada redu nerukotvorenih ikona ili onih ikona koje je ikonopisao apostol i jevanđelist Luka, prvi slikar hrišćanstva. Ime je dobila u 8. veku. U to vreme se pojavila ikonoboračka jeres, a jedan od njenih najvećih protivnika bio je Jovan Damaskin kojem su iz tog razloga odsekli desnu ruku.

Držeći odsečenu u zdravoj ruci, Jovan Damaskin se celu noć molio pred ikonom Presvete Bogorodice da mu isceli ruku kako bi nastavio da piše o poštovanju svetih ikona. I čudo se zaista dogodilo. U znak zahvalnosti svetitelj je dao zlatarima da iskuju ruku od srebra i da je postave na ikonu.Po predanju, Jovan je ikonu zaveštao Svetom Savi tako da je čuvana uz dvorove svih iz Nemanjićke loze. Do kraja 14. veka je prešla sa dvora srpskog cara Dušana Silnog u manastir Studenicu. Početkom 15. veka Studenica je postala meta turskih osvajača.

Obavešteni da Turci dolaze ka manastiru, monasi su na brzinu ikonu Bogorodice Trojeručice učvrstili na samar jednog magareta koje su pustili da ide kuda ga vodi Bogorodičina volja. I magare je prešlo gotovo celu Srbiju i Makedoniju da bi došlo na Svetu goru, gde se zaustavilo nedaleko od Hilandara. Kada su manastirski oci skinuli ikonu, magare je palo mrtvo.

Krajem 15. veka, Hilandar se našao u teškoj situaciji zbog izbora novog igumana. Mnogobrojni monasi srpske, ruske, grčke i bugarske nacionalnosti nisu mogli da se slože. Ali za vreme jednog večernja sa ikone se jasno čuo glas Presvete Bogorodice da je ona igumanija manastira. Sutradan, na jutrenju, ikona je bila na igumanskom mestu. Narednog dana se ponovilo isto tako da su shvatili da više ne treba da razmišljaju o izboru igumana, niti da pomeraju ikonu sa igumanskog mesta. Tako je Bogorodica Trojeručica postala igumanija i zaštitnica Hilandara.Godine 1905, na molbu zapovedništva visokih oficira ruske vojske, koja se nalazila u ratu sa Japanom, načinjena je kopija ikone Bogorodice Trojeručice. Bila je poslata na bojno polje kao pomoć pravoslavnoj ruskoj vojsci. I Rusi su zaista počeli da odnose pobede. Kada je između dva carstva sklopljen mir, kopija je vraćena u Hilandar.Devedesetih godina 20. veka veličanstvena kopija Bogorodice Trojeručice stigla je u Srbiju. Ova kopija stoluje u hramu Svetog Save na Vračaru. Postavljena je u poseban proskinitar koji stoji uz sam igumanski presto. Ispred nje neprestano gori veliko kandilo, a veruje se da je ulje iz tog kandila lekovito.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track