Obuka sudija, tužilaca i policije u sferi porodičnog nasilja

Obuka sudija, tužilaca i policije u sferi porodičnog nasilja

Društvo -
U čak 50 do 70 odsto slučajeva porodičnog nasilja žrtve su i deca, a ne samo žene, rekla državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Snežana Lakićević

BEOGRAD - Sudije i tužioci u Srbiji ubuduće će se obučavati za postupanje u slučajevima nasilja u porodici, a isto se očekuje i na Policijskoj akademiji, najavila je državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Snežana Lakićević.

Lakićević je na tribini posvećenoj borbi protiv nasilja nad ženama rekla da nastavni program na Pravosudnoj akademiji predviđa edukaciju tužilaca i sudija o tome kako treba postupati u slučajevima porodičnog nasilja.

Napravljen je priručnik za predmet žene i bezbednost, koji bi na Policijskoj akademiji trebalo da bude uveden nakon procesa akreditacije u oktobru.

Ona je izrazila nadu da će edukacija o borbi protiv nasilja u porodici postati sastavni deo celokupnog obrazovnog sistema u Srbiji.

"Mnogo toga smo uradili u borbi protiv nasilja nad ženama, ali još dosta toga tek treba da se uradi", kazala je državni sekretar.

Ona je istakla da su u čak 50 do 70 odsto slučajeva porodičnog nasilja žrtve i deca, a ne samo žene. Lakićević je iznela i podatke prema kojima čak 73 odsto muškaraca koji su bili žrtve porodičnog nasilja postaju nasilnici, 60 odsto onih koji su svedoci nasilja takođe čine nasilje, dok 50 odsto devojčica koje su svedočile nasilju kasnije u životu pristaju na ulogu žrtve.

Lakićević je istakla i značaj nevladinog sektora u borbi protiv porodičnog nasilja.

Ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvog odao je priznanje Srbiji na svemu učinjenom u borbi protiv nasilja nad ženama, ali je i poručio da u toj oblasti ima još posla.

"Potrebno je učiniti dodatne napore u oblasti pravne, socijalne i zdrasvtvene zaštite žrtava nasilja u porodici", kazao je Kamsvog.

Na tribini u beogradskom Domu omladine predstavljena je i knjiga "Ljutiti čovek" norveških autora Gro Dala i Svejn Nihusa. Knjiga je predstavljena kao odgovor i alternativa nasilju u porodici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track