Vojnici Srbije, Mađarske i Rumunije protiv poplava

Trilateralna vežba

Vojnici Srbije, Mađarske i Rumunije protiv poplava

Društvo -
Završni deo vežbe "Tisa 2012" organizovan je u Šapcu, a u njemu je učestvovalo više od 250 pripadnika Vojske Srbije raznih specijalnosti, kao i pripadnici vojski Mađarske i Rumunije

ŠABAC - Pripadnici vojski Srbije, Rumunije i Mađarske danas su, uz zajedničku multinacionalnu komandu, uspešno izveli vežbu posvećenu pružanju pomoći civilima u slučaju poplava.

Na završnom delu trodnevne vežbe "Tisa 2012" praktično je prikazana osposobljenost pripadnika sve tri vojske za reagovanje u slučaju izlivanje reke Save.

Na današnjem, završnom delu vežbe, koja je počela u utorak bili su uključeni predstavnici odeljenja za vanredne situacije Novog Sada i Šapca, štabovi čivilne zaštite tih gradova, kao i vojvođanski Crveni krst.

Uz zamenika komandanta Kopnene vojske Vojske Srbije brigadnog generala Vojina Č. Jondića, vežbi su prisustvovali zamenici komandanta kopnenenih vojski Mađarske i Rumunije brigadni general Husar Janoš i general-major Mirče Savu.

Generali Jondić, Savu i Husar, su na završetku vežbu izrazili zadovljstvo uspešnom saradnjom sve tri vojske na realizaciji postavljenih zadataka.

Jondić je čestitao učesnicma vežbe na prikazanim sposobnostima dodavši da je Vojska Srbije spremna da nastavi saradnju i bude dobar domaći i narednih godina kolegama iz Rumunije i Mađarske.

Savu je istakao da je vežba pokazala da vojni inžinjerci umeju da grade i da spasavaju živote izrazivši zadovoljstvo što je cilj vežbe u potpunosti ostvaren.

Rumunski general je posebno pohvalio napore nadležnih zahvaljujući kojima je na vežbi uspešno integrisan rad vojnih i cilnih struktura.

Husar je izrazio zadovoljstvo zbog visokog nivoa obučenosti i znanja koje su pripadnici tri vojske pokazali na vežbi "Tisa 2012" ali i na sličnim vežbama održanim prethodnih godina.

Mađarski general je pozvao učesnike ovogodišnje vežbe da učestvuju naredne godine, na vežbi "Tisa 2013" u Mađarskoj, objavljeno je na internet stranici Ministarstva odbrane Srbije.

Završni deo vežbe "Tisa 2012" organizovan je u zahvatu reke Save kod Starog grada, a u njemu je učestvovalo više od 250 pripadnika Vojske Srbije raznih specijalnosti, kao i pripadnici vojski Mađarske i Rumunije.

Pripadnici Rečne flotile prikazali su načine delovanja uz upotrebu rečnih minolovaca, patrolnih čamaca, amfibijskih transportera, desantno-jurišnih čamaca, rečnih ronilaca i skela na evakuaciji i spasavanju ugroženog stanovništva.

Štabni deo vežbe, koji je obuhvatao uvežbavanju procedura zajedničkog rada pri pružanju pomoći stanovništvu bio je, u prethodna dva dana organizovan u šabačkom garnizonu, u Rečnoj flotili Vojske Srbije.

U tom delu vežbe, 12. i 13. juna, učestvovalo je 50 pripadnika Vojske Srbije kao i 22 pripadnika Vojske Mađarske i 21 pripadnik Vojske Rumunije a formirana je i multietička komanda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track