PRIVREDNI SUD Pala prva presuda za Savamalu
Foto: Nebojša Mandić

Odluka Privrednog suda

PRIVREDNI SUD Pala prva presuda za Savamalu

Društvo -

U slučaju Savamala pala je prva presuda, ukoliko se ne računa ona koju je ministar policije Nebojša Stefanović dobio protiv nedeljnika NIN.

To je bio jedini zahtev koji je tužilac prihvatio, dok je sve druge, kako navode, odbio.

U Savamali, na mestu gde je performansom opozicije simbolično sahranjena, pravna država za trenutak je vaskrsla.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Ne, Tužilaštvo ni posle skoro godinu dana nije utvrdilo ko je u izbornoj noći rušio u Hercegovačkoj ulici, ali je zato poznato da je, nakon rušenja, u avgustu i septembru usledilo "raščišćavanje terena", i to u izvođenju firme koja gradi Beograd na vodi. Tada su srušena tri objekta, koja su, kaže njihov vlasnik, pukim čudom "preživela" fantome u aprilu. One koji su ih srušilli - Privredni sud proglasio je krivim.

"Ovo jeste prvostepena presuda, ali ohrabruje činjenica da, bez obzira na sve okolnosti, kao i na pritisak aktuelne vlasti, postoje sudije koje časno obavljaju svoj posao u skladu sa zakonom i sa svojom profesijom", kaže direktor preduzeća "Transport Peroni" Vladimir Marković.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

U aprilu se rušilo noću i pod fantomkama. U avgustu danju i uz zvaničnu dozvolu države. Naime, služba za katastar, prepričava nam vlasnik porušenih objekata, 25. maja, po nalogu Državnog pravobranilaštva, izlazi na teren i konstatuje da na katastarskoj parceli u Hercegovačkoj više nema starih objekata. Zanimljivo, te objekte kamera N1 snimila je 9. juna.

"To je praktično bio osnov da grad Beograd preuzme novu kopiju plana, u kojoj sada više nema ucrtanih objekata na ovoj katastarskoj parceli, da izda privremenu građevinsku dozvolu preduzeću Beograd na vodi, koji angažuje svog glavnog izvođača Milenijum tim, koji sada u rukama sa građevinskom dozvolom vam stvarno poruši ta preostala tri objekta", rekao je Vladimir Marković.

Foto: N1, Shutterstock, Ilustracija
Foto: N1, Shutterstock, Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti Kurir TV 29.03.2017: Koliko je automobila prodato na Sajmu za samo 2 dana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track