U porastu nasilje nad starima

Dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba

U porastu nasilje nad starima

Društvo -
Nasilnici su najčešće deca i unuci, u 90 odsto slučajeva muškarci, starosti od 35 do 45 godina, a prosečna starost žrtava je 70 godina

BEOGRAD - Danas je Međunarodni dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba. Istraživanja pokazuju da se nasilje nad starim ređe prijavljuje i teže prepoznaje, a izmene zakonske regulative mogle bi doneti adekvatne sankcije za počinioce, ocenjuju poznavaoci te problematike.O fenomenu nasilja u trećem životnom dobu nema mnogo podataka, kako u svetu tako ni u Srbiji, što ukazuje da je to još tabu tema. Međutim, procenjuje se da je poslednjih godina u naročitom porastu nasilje nad starijim osobama u okviru porodice, pri čemu se najveći broj slučajeva ne prijavljuje, tako da je "tamna brojka" izuzetno velika.Tome, smatraju u Crvenom krstu Srbije, prevashodno doprinose izbegavanje starijih osoba da traže zaštitu, neprijavljivanje nasilja od strane profesionalaca u zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite.Istraživanje koje su CKS i ta mreža obavili u saradnji sa poverenicom za ravnopravnost Nevenom Petrušić i nedavno predstavili javnosti pokazalo je da je nasilje nad starim osobama u Srbiji u porastu, posebno nad ženama.Petrušićeva je ocenila da postoje indikatori da je nasilje nad starima "jedna raširena pojava", ocenivši da je problem u nepostojanju jedinstvene evidencije i sveopšteg pristupa problemu.Ona je dodala da je potrebno izmeniti zakonski okvir i nasilje nad starijim osobama posebno kvalifikovati kao krivično delo, te da bi sankcije za počinioce takve vrste nasilja trebalo da budu strože, budući da je reč o osobama koje su često nemoćne.Istraživanje iz 2010. godine koje se bazira na podacima policijskih uprava i centara za socijalni rad u Novom Sadu i Nišu za 2010. godinu pokazalo je da su nasilnici najčešće deca i unuci, u 90 odsto slučajeva muškarci, starosti od 35 do 45 godina. Prosečna starost žrtava je 70 godina, a četvrtina ima više od 80 godina, dok većinu - 75 odsto čine žene.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da četiri do šest odsto starijih kod kuće trpi neki od oblika zlostavljanja, ali se pretpostavlja da mnogo više ima onih koji nikada nisu bili registrovani kao žrtve nasilja.CKS i mreža "HumanaS" povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlostavljanja starijih osoba organizuju debatu pod nazivom "Moj svet... tvoj svet... naš svet... svet bez zlostavljanja starijih".

U saopštenju CK se navodi da ta debata predstavlja nastavak zalaganja za poboljšanje položaja starijih i smanjenje diskriminacije, zanemarivanja, zlostavljanja i nasilja nad starijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track