REZERVISTA IZ PAZARA VODIO SPOR PROTIV DRŽAVE: Dobio manje novca od kolega iz Topličkog okruga
Foto: Profimedia

Presuda

REZERVISTA IZ PAZARA VODIO SPOR PROTIV DRŽAVE: Dobio manje novca od kolega iz Topličkog okruga

Društvo -

NOVI PAZAR - Viši sud u Novom Pazaru doneo je prvu presudu kojom je utvrđeno da je vojni rezervista iz ovog kraja diskriminisan po mestu prebivališta.

U tom sudu u toku je oko 50 postupaka rezervista iz Novog Pazara, Raške, Tutina i Sjenice koji smatraju da su diskriminisani u odnosu na rezerviste sedam nerazvijenih opština Topličkog okruga, koji su još 2008. godine dobili po 200.000 dinara za ratne dnevnice tokom mobilizacije 1999. godine, a pod plaštom socijalne pomoći.

Njihov zastupnik, advokat Enisa Gicić rekla je da prva presuda ohrabuje i ostale rezerviste da će njihovi tužbeni zahtevi biti usvojeni.

"S obzirom da je u pitanju isto činjenično stanje, a i po principu ustaljene sudske prakse, ova prvostepena odluka ohrabruje vojne rezerviste, tako da očekujemo da će i njihova prava u potpunosti biti zadovoljena. Po ovoj presudi će verovatno biti žalba, ali mi očekujemo i da je potvrdi i Apelacioni sud u Kragujevcu, jer je već potvrđivao ovakve prvostepene presude drugih sudova iz okolnih opština", rekla je EnisaGicić.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ona očekuje da će sredinom juna ove godine biti okončana suđenja za još oko 10 rezervista iz ovog kraja, jer su im tada zakazana ročišta.

Enisa Gicić je pozvala i ostale rezerviste da ostvare svoja prava i tu pravnu borbu dovedu do kraja.

"Od dokumenata je potrebna vojna knjižica i lična karta, a ovo je dobra prilika da ih upoznamo sa njihovim pravima, jer je veći deo još uvek neupućen", rekla je Enisa Gicić.

Osim nje, rezerviste iz ovog kraja zastupa i advokat Srđan Aleksić iz Niša koji je ranije rekao da su sudovi u Nišu, Kraljevu, Subotici i Novom Sadu presudili u korist tamošnjih rezervista, za koje je utvrđeno da su bili diskriminisani, zbog čega nisu dobili ratne dnevnice.

"Ranije, 2012. godine smo od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu dobili prvostepenu presudu da su ratni rezervisti diskriminasani po mestu prebivalištva u odnosu na rezerviste Topličkog okruga", rekao je tada Aleksić.

On je dodao da će se kasnije sa ovim presudama obratiti Ministarstvu odbrane za isplatu nematerijalne i materijalne štete, odnosno tražiće poravnanje i isti iznos od 200.000 dinara koji je dobilo 10.000 rezervista Topličkog okruga.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VEST 04.04.2017: Ko je ubio 11 ljudi u moskovskom metrou?

(Beta/Radio Sto Plus)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track