VOJSKA SRBIJE U SEPTEMBRU PUTUJE U KAZAHSTAN: Vojne vežbe sa ODKB
Foto: Ministarstvo Odbrane Republike Srbije

Vojna saradnja sa 60 država

VOJSKA SRBIJE U SEPTEMBRU PUTUJE U KAZAHSTAN: Vojne vežbe sa ODKB

Društvo -

BEOGRAD- Vojska Srbije će prvi put u septembru učestvovati u vojnoj vežbi u okviru Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Kazahstanu, a plan je da do kraja godine bude posmatrač i na šest vežbi NATO-a, kažu u Ministarstvu odbrane.

Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti, istočni pandan NATO-a, je savez šest država Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije, Kirgistana i Tadžikistana, a Srbija ima status posmatrača u Parlamentarnoj skupštini ove organizacije i redovno učestvuje u njenim aktivnostima.

Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije su lane u svojstvu posmatrača već učestvovali na dve vežbe ODKB, "Neraskidivo bratstvo 2016" i "Sadejstvo 2016".

" Sada očekujemo nastavak usagalašavanja učešća između dve strane o scenariu vežbe, strukturi i sastavu učesnika i druge detalje neophodne za planiranje i pripremu učcešća na nacionalnom nivou", kažu u Ministarstvu odbrane.

Inače, mediji su ranije pisali da bi na vežbi "Neraskidivo bratstvo 2017" u septembru trebalo da učestvuje više od 1,500 vojnika različitih rodova i službi Stručnjaci kažu da je saradnja sa ovom organizacijom i prilika za nabavku savremenog naoružanja, kao i prodor naše vojne industrije na nova tržišta.

Kako su naglasili u Ministarstvu, osnovni cilj zajedničkih vojnih vežbi i obuke sa pripadnicima stranih oružanih snaga je pre svega unapredenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

" Vojna saradnja ostvaruje se sa više od 60 država na osnovu usaglašenih zajedničkih interesa i poštovanja naše politike vojne neutralnosti”, kažu oni.Objašnjavaju i da će Vojska dati podršku NATO-u u realizaciji regionalnih vežbi "Regex 17", koja će se održati u Jordanu. U pitanju je, kažu, regionalna inicijativa sa ciljem upoznavanja partnerskih zemalja sa NATO procedurama.

" Kroz različite planove saradnje sa NATO-om ove godine, predviđena je realizacija više od 200 aktivnosti, a planirano je učešće pripadnika Vojske na šest NATO vežbi u svojstvu posmatrača od kojih je jedna u Jordanu, navode u Ministarstvu.Poređenja radi, u prošloj godini, pripadnici Vojske imali su dve vežbe sa Oružanim snagama Ruske Federacije ("Slovensko bratstvo 2016" i "BARS 20162"), a u oblasti bilateralne vojne saradnje sa Amerikom, prošle godine je odrzano šest vežbi sa Evropskom komandom Oružanih snaga SAD.

"Na osnovu Plana bilateralne vojne saradnje sa Sjedinjenim državama, ove godine najavljena je i realizacija više od 130 aktivnosti, od čega je sedam zajedničkih vežbi, a u planu je i 41 aktivnost u okviru programa Međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke", rekli su u Vojsci.Pripadnici vojske prisutni su i u međunarodnim mirovnim misijama, a najbrojniji srpski kontingent mirovnjaka je u Libanu, u misiji UNIFIL, sa 177 lica, navode u Vosci.

Oni kažu da u ovom trenutku, u deset mirovnih misija , učestvuje 328 pripadnika VS, šest u okviru Ujedinjenih nacija i četiri pod mandatom EU.“U Centralnoafričkoj Republici, nalazi se 75 naših pripadnika uključujući i osoblje Vojne bolnice, a posebno se izdvaja angažovanje predstavnika srpskog vojnog saniteta u više misija u Somaliji, Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Kongu", objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

U toku godine, očekuje se da pripadnici vojske Srbije učestvuju i na vežbama "BARS" sa Oružanim snagama Ruske Federacije, kao i tradicionalno na „Međunarodnim vojnim igrama" u Rusiji, kažu u Ministarstvu odbrane.

Kako navode, sa evropskom komandom Oružanih snaga Amerike, Srbija je ucestvovala tokom 2016. godine na vežbama "16-04 Saber Junction“ sa pešadijskom četom od 100 pripadnika VS, "Platinum Wolf 2016“ sa 289 pripadnika Vojske i stranih snaga, „Platinum Eagle“, streljački vod sa 30 pripadnika VS, "Platinum Lion 16. 4“, streljački vod sa 30 pripadnika, "17-01 Combined Resolve VII" koju je činilo 100 pešadinaca i "Platinum Lion 17. 1"sa 30 vojnika streljačkog voda.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 7.epizoda Merkava : Ovaj tenk je borbena "kočija" Izraelske armije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track