ŠTA NAM SE DEŠAVA?! Više od 400.000 Srba pati od depresije
Foto: Shutter

Otuđili smo se i odaljili jedni od drugih

ŠTA NAM SE DEŠAVA?! Više od 400.000 Srba pati od depresije

Društvo -

BEOGRAD - Oko pet odsto populacije u Srbiji ima neki vid depresije, a to je oko 420.000 stanovnika, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pozivajući se na zvanične podatke.

"Jednostavno, način života i kod nas i u svetu se promenio, živimo mnogo brže, sa mnogo više stresa, postajemo otuđeni i to je veliki problem", rekao je Lončar.

Ministar kaže da ljudi treba više da se posvete svom zdravlju, da razmišljaju o njemu, da se ne otuđuju, da razgovaraju sa našim najbližima.

"Jednostvno, otuđili smo se, udaljili i iz tog razloga dolazi do problema, a ono što se predviđa nije dobro, do 2030. depresija će biti vodeći problem u svet", rekao je Lončar.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Prema njegovim rečima, vlada je donela Strategiju za razvoj zaštite mentalnog zdravlja, što ocenjuje da je bitno, te obavezan skrining u domovima zdravlja za rano otkrivanje depresije, gde izabrani lekar to prepoznaje.

Takođe, ministar kaže da se prave novi normativi da skoro u svakom domu zdravlja postoji psihijatar, i ističe da nije sramota otići kod psihijatra, i na vreme krenuti sa rešavanjem problema.

Dodaje da će isto tako, elektronski recept omogućiti hroničnim bolesnicima da ne gube vreme, da imaju adekvatnu terapiju.

Iako antidepresivi nisu na pozitivnoj listi lekova, ministar kaže da su svi neophodni lekovi tu, a da je želja da se uzmu lekovi nove generacije, da se ide u korak sa svetom.

"Ovo je samo deo mera, otvaramo i kol centre 24 sata dostupne, u psihijatrijskim ustanovama, svi koji imaju problem, da se jave, da ga rešavaju. Vraća se na ono da je porodica osnov, moramo da se okrenemo jedni drugima, nemojte samo da se otuđujemo i onda se pravi veći problem. Prevencija, prevencija, samo prevencija - to je strategija", rekao je Lončar.

Na Svetski dan zdravlja, 7. mart, govori se o depresiji - mentalnom poremećaju koji karakteriše depresivno ponašanje, gubitak interesovanja za sve oko sebe, te gubitak zadovoljstva, osećaj krivice i gubitak samopoštovanja.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track