Testove za malu maturu do škola dovozi policija

Testove za malu maturu do škola dovozi policija

Društvo -
Testovi se do škola dopremaju policijskim "maricama", a do ponedeljka niko neće moći da vidi pitanja, kada će ministar prosvete u 9.45 na RTS u direktnom prenosu izvući jednu od kombinacija

BEOGRAD - Testovi za malu maturu dopremaju se danas i sutra u pratnji policije do školskih uprava i škola širom Srbije, i do ponedeljka ujutru, pred početak ispita, nijedan učenik, direktor, ni nastavnik neće moći da vide njihovu sadržinu.

Kako je rekao pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić, testovi se dopremaju policijskim "maricama" ili drugim vozilima, ali u tom slučaju obezbeđuju ih pripadnici MUP-a.

Odštampano je po 84.000 testova za svaku od tri kombinacije iz srpskog (maternjeg) jezika ili matematike, rekao je Kostić i naveo da će paketi sa testovima biti čuvani na sigurnom mestu i da će biti otvoreni neposredno pred početak ispita.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović u ponedeljak će, kako je naveo, izvući jednu od kombinacija u 9.45 časova u direktnom prenosu na RTS-u, a škole su dužne da prate izvlačenje.

Svi koji iz opravdanih razloga ne mogu da rade testove u junu, izaći će na ispit u avgustu, rekao je Kostić i naveo da će uputstvo za ocenjivanje biti prosleđeno školama nakon završetka ispita, koji traje dva sata, oko 13 sati u ponedeljak.

Iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja ranije su ukazali da će na završnom ispitu najveći broj pitanja biti sa zaokruživanjem, podvlačenjem i spajanjem.Test iz srpskog (maternjeg) jezika počeće u 10 sati i na ispit će izaći oko 78.000 učenika.Polovina pitanja biće nepoznata, ali na završnom ispitu nema donjeg praga, što praktično znači

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track