7 ŽENA KOJE SU POKORILE JUGOSLAVIJU (6) Lola Novaković: Od svetske zvezde do agenta CIA
Foto: Profimedia

Predstavljamo priče o najvećim seks-ikonama i slavnim damama bivše SFRJ

7 ŽENA KOJE SU POKORILE JUGOSLAVIJU (6) Lola Novaković: Od svetske zvezde do agenta CIA

Društvo -

Beogradska pevačica doživela je uspeh širom planete, ali su je posle udaje za pevača Dragana Antića optužili da je strani špijun i da je hapšena

Lola nacionale rođena je kao Zorana 25. aprila 1935. u beogradskoj porodici. Njen prvi javni nastup bio je u novogodišnjoj noći 1953. u smederevskom Domu JNA. Posle toga postala je član Kulturno-umetničkog društva „Branko Krsmanović“, a 1957. primljena je u Radio Beograd kao stalni vokalni solista, što predstavlja početak njene profesionalne karijere. Iste godine snimila je prvu ploču za diskografsku kuću DEKA s pesmama „Alisa u zemlji čuda“ i kubanskim hitom „Babalu“ na španskom jeziku. Četiri godine kasnije, na audiciji u DEKA, biće odbijena grupa Bitlsi.Slava u SSSRLola Novaković je početkom 1959. otišla na turneju po Bliskom istoku i u Bejrutu je ostala do leta 1960, a naše pesme „Kad ja pođoh na Bembašu“ i „Alaj, curo, lepe kose imaš“ postale su hit u ovom gradu. Po povratku u Beograd održala je prvi solistički koncert u Domu sindikata. Ulaznice su bile rasprodate za manje od dva sata. Bila je prvi pevač iz Jugoslavije koji je gostovao u Rusiji (1960), gde je stekla status najveće zvezde.

Umrlica
Umrlica

Početkom šezdesetih njena karijera se razvijala vrtoglavom brzinom. Na Opatijskom festivalu 1961. osvojila je prvo mesto s pesmom „Jednom u gradu ko zna kom“, a odmah zatim otišla je na višemesečnu turneju po Poljskoj i Mađarskoj, gde je 1962. izdala ploču s pesmama na španskom i engleskom. Na Zagrebačkom festivalu te 1962. izvodi pesmu „Ti nisi došao“ i pritom plače, a publika je nagrađuje aplauzom koji traje deset minuta. Snima film s fudbalerom Dragoslavom Šekularcem, sledeće godine je na višemesečnoj turneji po Japanu, a 1965. „Kap veselja“, koju ona peva, proglašena je pesmom godine.Posle raskida veze s Predragom Gojkovićem Cunetom, udala se 1962. za profesora fiskulture Boru Kragujevića, i s njim ostala godinu i po dana. Od 1965. do 1970. godine u braku je s Milom Jovanovićem i nosi njegovo prezime, a posle razvoda vraća devojačko i nastavlja da hara jugoslovenskom scenom. Neke njene interpretacije smatraju se neprevaziđenim do danas.Meta trač-rubrikaPosle udaje za pevača Dragana Antića 1972, Lola postaje meta trač-rubrika ondašnje štampe. Nisu mogli da joj oproste brak sa 14 godina mlađim muškarcem. Bez milosti o njoj pišu svašta, proglašavaju je za agenta CIA, objavljuju da je u ruskom zatvoru, pa se ona, povređena, povlači iz javnog života i napušta domaću estradnu scenu. Po nekoliko meseci godišnje zajedno s mužem nastupala je u klubovima u inostranstvu, a onda se potpuno povukla u mir porodične kuće u Barajevu.Posle 2000. nastupala je u predstavama Pozorišta na Terazijama. Umrla je 2016. godine.„Čvrsto potkrepljena dokazima, stoji tvrdnja da je bila i ostala najbolja i najpopularnija pevačica zabavne muzike komunističke Jugoslavije“, ocenio je Petar Luković u enciklopediji „Bolja prošlost“.

KAD JE JUGOSLAVIJA BILA SVETU martu 1962. Jugoslavija je drugi put nastupila na Pesmi Evrovizije. Našu zemlju predstavljala je Lola Novaković s pesmom „Neke davne zvezde“ i osvojila - četvrto mesto. Sedeće godine, na takmičenju Rim peva, u konkurenciji četrnaest renomiranih pevača - bila je prva!

Momčilo Petrović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

7 ŽENA KOJE SU POKORILE JUGOSLAVIJU: Silvana Armenulić: Smrt u zenitu slave!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track