(FOTO) VELIKI PETAK U ZVEČANSKOJ: Penzioneri i deca zajedno FARBALI JAJA
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Posetio ih i ministar Aleksandar Vulin

(FOTO) VELIKI PETAK U ZVEČANSKOJ: Penzioneri i deca zajedno FARBALI JAJA

Društvo -

BEOGRAD - U Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici danas je, povodom uskršnjih praznika, organizovano međugeneracijsko druženje penzionera i dece i mladih iz ustanova socijalne zaštite, koji su na Veliki petak zajedno farbali jaja.

Njih je posetio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji poručuje da najstariji nisu teret društva, kao što ni najmlađi nisu loši, već naprotiv najbolji njegov deo.

"Deca koja su u sistemu socijalne zaštite su zbrinuta, čuvana, voljena, život nije bio fer prema njima, ali zato smo mi tu. Naši najstariji mogu da budu sigurni da će u godinama koje dolaze nivo njihovih prava, materajalna pomoć koju država za njih obezbeduje, biti samo veća", navodi Vulin.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministarstvo je kaže, odredilo 2017. kao godinu međugeneracijske solidarnosti, a današnje druženje dece i penzionera pravi je primer toga.

"Naši najstariji i naši najmlađi zajedno u isto vreme dele znanja, veštinu i što je najvažnije dele ljubav", navodi Vulin.

Kako je rekao, u sistemu socijalne zaštite ima mesta za sve i nijedan građanin Srbije ne sme i ne može da bude van tog sistema, kao što nijedno socijalno davanje nije i neće biti uskraćeno, niti umanjeno.

Ove godine je, kaže Vulin, za socijalna prava namenjeno više od 100 milijardi dinara, što je povećanje u odnosu na 2016. godinu, a više od poloivine tog novca biće namenjeno za dečiju i porodičnu zaštitu.

"Politika ove vlade i svih nas zajedno će biti da se socijalna prava šire, da se ne umanjuju i da obezbedimo da što veći krug korisnika može da koristi odgovarajuća prava iz socijalne zaštite", poručuje Vulin.

Vulin, koji je od dece i penzionera dobio uskršnje jaje, čestitao je praznike svim hrišćanskim vernicima.

On je građanima poželeo da praznik provedu sa porodicom, sa onima koje vole i da ih provedu u Srbiji zbog koje se, kaže, vredi roditi i živeti.

"Niko ne bi smeo da bude sam. Nijedna generacija ne sme da bude sama", kaže ministar i navodi da je laž da su najstariji naš teret i da su pojeli budućnost naše dece, kao što je laž da su deca lenja, da ne poštuju starije i da ne vole svoju zemlju.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Sve što radimo, radimo da se ta laž ispravi i da se jaz nastao između generacija popuni i da ga više nema", dodaje Vulin.

Direktorka Gerontološkog centra Beograd Suzana Mišić rekla je da su korisnici tog centra danas gosti dece iz Zvečanske, te izrazila veliko zadovoljstvo što su kroz kreativnu radionicu farbanja jaja deci upotpunili vreme i što su ih usrećili.

Zahvalna je, navodi, što su korisnici Gerontološkog centra Beograd uvek raspoloženi da svoje znanje, iskustvo i ljubav podele sa onima kojima je to potrebno, u ovom slučaju to su deca u Zvečanskoj.

"Danas se divno zabavljamo, zadovoljni smo i mi i deca što smo za praznike uspeli da se lepo organizujemo. Ovde je vrlo živa atmosfera i mislim da je ovo put i način kojim ćemo se i dalje voditi i družiti i biti zajedno bar za vreme praznika", kaže Mišić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Direktor Centra za smeštaj odojčadi, dece i mladih u Zvečanskoj Zoran Milačić rekao je da je jako važno preneti deci koja su u domskoj zaštiti običaje i tradiciju, što će im omogućiti da prepoznaju ono što jeste život u otvorenoj sredini.

"Mi kroz ove događaje pokušavamo da ih naučimo našoj tradiciji i istoriji i da steknu nove životne veštine. Koristimo iskustvo naših penzionera koji im to na vrlo lep način prenose", kaže Milačić.

Dodao je da će taj centar uz podršku Ministarstva nastaviti tradiciju međugeneracijskog druženja.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) BUDITE SPREMNE ZA VASKRS Ovo je NAJBOLJI način da IZBELITE jaja! Potrebne su samo 2 stvari

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track