SREĆAN KRAJ DRAME MLADIH FOLKLORAŠA: Deca ispaštala zbog politike!
Foto: Damir Dervišagić

BRAVO

SREĆAN KRAJ DRAME MLADIH FOLKLORAŠA: Deca ispaštala zbog politike!

Društvo -

SREĆNI Mališani od devet do 14 godina, članovi KUD „Izvor“, koji su bili „zarobljeni“ na aerodromu na Kipru zbog sukoba Grčke i Turske, stigli juče ujutro u Beograd

Dvanaestoro dece, članova Kulturno-umetničkog društva „Izvor“ iz Beograda, koji su od nedelje uveče praktično bili zarobljeni na kiparskom aerodromu u Larnaki, vratilo se juče rano ujutro u Beograd!

Radost... Decu su sačekali roditelji
Radost... Decu su sačekali roditelji

Grčki carinici nisu im dozvolili da pređu na turski deo ostrva jer su, kako nam je rekao direktor KUD Dejan Tošić, bili revoltirani „što mi pravoslavci treba da igramo za Turke u njihovom parlamentu“. Mališani su, inače, putovali na festival folklora u mestu Grine.

Deca su izbavljena avionima „Er Pinka“, a u Beogradu su ih nestrpljivo su dočekali zabrinuti roditelji. Kada su ih ugledali, stegli su ih čvrsto u zagrljaj.

(FOTO) KRAJ DRAME U LARNAKI: Srpska deca zarobljena na Kipru sletela na beogradski aerodrom!

- Deca su dobro. Bitno je da su se vratili živi i zdravi, da su bezbedni i da ih niko nije dirao - rekla je s uzdahom olakšanja Aleksandra Pavlićević, majka jednog deteta.

Vlada Đorđević, otac mladog folkloraša, rekao je da je s detetom bio u stalnom kontaktu, ali da je ipak veoma brinuo.- Najviše mi smeta što je od svih 20 zemalja koje su učestvovale na ovom folkloronom festivalu samo Srbija imala problema na aerodromu. Nisu zadržali decu iz Nemačke ili Britanije, već samo iz Srbije - kaže Vlada i dodaje da za ovu situaciju nije kriv ni Dejan Tošić, direktor KUD „Izvor“, ni srpske vlasti:

(FOTO) EVO ZAŠTO SU SRPSKA DECA ZAROBLJENA: Razlog zbog kojeg ih carinik nije pustio je NEVEROVATAN!

Mučili se... Ovako im je bilo na Kipru
Mučili se... Ovako im je bilo na Kipru

- Srbija zna kako je to kada se ne priznaje deo okupirane teritorije, ali deca nemaju nikakve veze s tim. Oni bi trebalo da zadrže svoje pravo na nevinost i neupućenost.

Dejan TošićKULTURA I POLITIKA NE IDU ZAJEDNODejan Tošić, direktor KUD „Izvor“, kaže za Kurir da u avionima nije bilo mesta za sve, tako da su on, njegova supruga i najstarija devojčica M. K. (14) ostali da sačekaju redovan let iz Larnake:- Devojčica je dobro. U stalnom je kontaktu s roditeljima. Ovo je prvi put za 19 godina da me neko vrati sa granice. Kultura i politika ne idu zajedno.

N. GAVRILOV - R. KANTAR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track