Tupsoni nas vode na more!

Pa im vi dajte pare

Tupsoni nas vode na more!

Društvo -
Turističke agencije koje je Kurir pozvao ne znaju da turiste vode u zemlje u kojima je vanredno stanje

BEOGRAD - Glave u torbi.Verovali ili ne, zaposleni u domaćim turističkim agencijama ne znaju da u pojedinim zemljama, inače omiljenim srpskim turistima, vlada ili je doskora vladalo vanredno stanje. U Tunisu je takva situacija od januara prošle godine, a u Egiptu je, nakon 30 godina, vanredno stanje ukinuto pre samo dve nedelje.Da bismo proverili koliko su agencije upućene u situaciju, pozvali smo njih nekoliko i malo je reći da smo ostali zapanjeni njihovim neznanjem.Prvo smo pozvali „Argus turs“.- Dobar dan. Novinar Kurira na vezi. Radimo jedno istraživanje. Da li bi vaša agencija vodila turiste u zemlje gde vlada ratno stanje?- Ne, naravno.- A u zemlje gde je vanredno stanje?- Naravno da ne, kakvo vam je to pitanje?! Pa nigde nije vanredno stanje!- Da li imate ponude za Egipat i Tunis?- Da, imamo.- Znate li da u Tunisu vlada vanredno stanje, a ono je doskora bilo na snazi i u Egiptu?- Nismo dobili informacije od naših inostranih partnera - rekli su iz „Argusa“.Kada smo zaposlenoj u „Top tursu“ rekli da je u Egiptu tek nedavno ukinuto vanredno stanje, ona nam je rekla da uopšte nemaju ponude za Egipat. Međutim, na njihovom sajtu se nalaze aranžmani za ovu afričku zemlju.U „Adrijatiku“ su nam rekli da turiste nikako ne bi vodili u zemlje pogođene vanrednim stanjem.- Da, imamo ponude za Tunis.- A znate li da u Tunisu vlada vanredno stanje?- (Tišina) Pa... znam.- I ipak šaljete turiste tamo?- Znate šta, mi smo subagencija, mi ne vodimo turiste. Ajde, doviđenja - ljutito su nam rekli u „Adrijatiku“.Slični odgovori usledili su i iz ostalih turističkih agencija koje smo pozvali.

M. Nekić - D. Tadić

Juta: I nas ste iznenadili!Zoran Arsenović, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija, Jute, rekao nam je da mu je sve to nelogično i da prvi put čuje da je u Tunisu vanredno stanje.- Prvi put to čujem za to. Nedavno se vratila jedna ekipa iz Tunisa i kažu da je sve u redu - kaže Arsenović i dodaje da u Egipat i Tunis godišnje ode oko 30.000 turista.

Šta je vanredno stanje- Objava države kojom se suspenduju normalne funkcije vlasti i upozoravaju građani da izmene uobičajeno ponašanje.- Proglašavaju se u vreme prirodnih nepogoda, građanskih nemira ili rata.- Omogućava vojsci i policiji da puca na svakoga ko se ogluši o naređenje da stane.- U Srbiji je zbog ubistva premijera Zorana Đinđića vanredno stanje trajalo od 12. marta do 22. aprila 2003.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track