PORODICE POGINULIH OD NATO BOMBI KIVNE: Pravda za radnike RTS tek na sudu u Strazburu
Foto: Filip Plavčić

Godišnjica

PORODICE POGINULIH OD NATO BOMBI KIVNE: Pravda za radnike RTS tek na sudu u Strazburu

Društvo -

Ništa se ne radi da krivci budu kažnjeni. Slučaj se navodno i dalje vodi, pa ne možemo da se obratimo međunarodnim ustanovama, kaže Žanka Stojanović

Pre 18 godina NATO je bombardovao zgradu RTS. Poginulo je 16 radnika, a državni organi ne rade ništa kako bi svi krivci za ovaj zločin bili kažnjeni.Ovo je juče na konferenciji „Zašto?“ istakla Žanka Stojanović, majka jednog od stradalih.- Slučaj se navodno i dalje vodi, što porodicama onemogućava da pravdu potraže pred međunarodnim sudovima za ljudska prava! - istakla je Stojanovićeva.Poručila je da je pogibija radnika državni zločin i da je prethodnih godina prikupljeno mnogo dokaza koji pokazuju da su oni žrtvovani namerno:- Tužilaštvo je izgubilo bilo kakav odnos prema pravdi, a očigledan je i cinizam svih vlasti od 1999. do danas.

Izgubila sina... Žanka Stojanović
Izgubila sina... Žanka Stojanović

Sreto Malinović, general u penziji, poručio je da, iako je vojnik, ne može da shvati da je neko sposoban da žrtvuje svoj narod i dodao da bi se u sudskom postupku jasno videlo ko je sve odgovoran što su radnici RTS postali kolateralna šteta. Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom), naveo je da bi tužilaštvo trebalo da objasni zbog čega se ne radi na razrešenju slučaju.- Porodicama jedino preostaje da Ustavnom sudu podnesu ustavnu žalbu, jer je to put ka Evropskom sudu u Strazburu - naglasio je Antonijević.Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da nije zadovoljan što u vreme njegovog ministrovanja nije završena istraga, ali i da je uradio sve što je bilo u njegovoj moći. Negirao je da postoji transkript razgovora NATO pilota sa bazom u Avijanu te kobne noći 23. aprila u dva sata i šest minuta.R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track