PREDSEDNIK SANU KOSTIĆ: Govorili smo kad padne Sloba svi će se vratiti, nisu se vratili
Foto: Beta/Miloš Miškov

U Srbiji postoje dobre škole

PREDSEDNIK SANU KOSTIĆ: Govorili smo kad padne Sloba svi će se vratiti, nisu se vratili

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je danas da bi voleo da se u Srbiji pojavi generacija političara koja se neće plašiti da će izgubiti izbore ako poveća deo budžeta za obrazovanje i nauku.

"Još bi bilo bolje da postoji generacija koja će svesno povećati davanja za nauku i prosvetu sa idejom da možda na sledećim izborima neće dobiti, da će dobiti Srbija", rekao je Kostić.

On je rekao da je odlazak mladih iz zemlje ozbiljno demografsko pitanje i dodao da ako se u Srbiji uspostave vrednosti, uspostaviće se i normalan život."Odlazili su jako dugo, možda se to sada povećava - deceniju ili dve. Govorili smo kada padne (režim Slobodana) Miloševića svi će se vratiti - nisu se vratili", rekao je Kostić.

Na pitanje da li u društvu postoji dovoljno razvijena svest o važnosti ulaganja u kulturu, obrazovanje i tehnološki razvoj, Kostić je kazao da "teorijski jesmo svesni", ali da se mora reći da "postoji istorijska brzina" koja političarima ne daje šansu za promišljanje."Ovo je vreme u kojem se mora reagovati naglo, brzo, akutno. Vi nikako nemate vremena da se povučete u stranu i pozadi odredjenog toka, pa da onda delujete. Mora se delovati odmah", rekao je Kostić.

Istakao je da država nije učinila mnogo da objasni gradjanima da u "ovoj i ovakvoj" Srbiji postoje dobre škole."Stalno me optužuju da širim optimizam. Ja sam bio po svetu, živeo tri godine u Njujorku, bio na velikim univerzitetima, moram da kažem da je Medicinski fakultet takav kakav jeste, sa svim anomalijama, još veliki fakultet", rekao je Kostić.

(Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track