Najnovije vesti

CRNA MAMBA: Nova droga pretvara u zombije!
Foto: Shutterstock

Pošast koja odnosi živote

CRNA MAMBA: Nova droga pretvara u zombije!

Društvo

U Hrvatskoj zabeležena prva žrtva ovog opijata, a stručnjaci upozoravaju da je fatalnih ishoda konzumiranja bilo i kod nas

Nova smrtonosna droga „crna mamba“ u Hrvatskoj je odnela svoju prvu žrtvu, a sagovornici Kurira upozoravaju da je smrtnih slučajeva od konzumiranja ovog opijata bilo i kod nas, samo da nisu evidentirani jer se o ovoj drogi relativno malo zna!
- Reč je o veoma opasnoj sintetičkoj drogi koja je sintetizovana iz THC, ali 10 do 15 puta brže razara centralni nervni sistem od kanabisa. I u svetu je malo poznata, jer se pojavila tek pre nekoliko godina. U Srbiju je ušla pre nekoliko meseci i naglo doživela veliku popularnost - kaže za Kurir Marko Nicović, bivši načelnik policije Grada Beograda.

Budi agresiju

Nicović navodi da smrtni slučaj usled trovanja, koji se, prema pisanju medija, nedavno dogodio u Hrvatskoj, nije jedini, a da je kobnih posledica po zdravlje sigurno bilo i u Srbiji.
- Naša zemlja je veoma siromašna i ova droga, koja košta oko desetak evra, za mnoge predstavlja kartu za bekstvo od stvarnosti i ulazak u tzv. drugi svet - navodi Nicović i dodaje da je ova droga opasna jer se sintetizovanom tečnošću može isprskati marihuana, ali se ova hemikalija može koristiti i na druge načine.
- Hemikalija se može staviti u čaj ili se cigara natopiti u nju. To znači da se može veoma lako švercovati. Graničnoj policiji je teško da švercerima uđe u trag jer se može ušpricati u lekove, ali i prenositi u kremama, šamponima, puderu, tečnosti za brijanje i slično - zaključuje Nicović i dodaje da su konzumenti ove droge ponekad veoma agresivni kada droga počne da popušta.

Horor u EngleskojInače, ova droga je proteklih meseci sejala horor na ulicama Londona, Mančestera i ostalih britanskih gradova. A kako se navodi, posledice uživanja ovog opijata mogu biti fatalne. Britanski mediji izveštavaju da se ljudi koji ga konzumiraju pretvaraju u „zombije“.

Stručnjaci opisuju da izaziva fizičku zavisnost poput heroina i psihološku zavisnost poput kreka. Korisnici nakon nekoliko sekundi zapadnu u katatonično stanje, a prepoznaju se po upalim obrazima i bledom licu s ranicama.

Drajzerova
Još nismo imali ovakve slučajeve

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj kazali su kratko za Kurir da su pre nekoliko meseci upoznati sa postojanjem ove droge, ali da za sada na njihovu kliniku nije primljena na lečenje osoba zavisna od „crne mambe“.

 

CRNA MAMBA TIHI UBICA

Medicinski naziv ove droge je MDMB-CHMC
U EU od ove droge za samo godinu dana umrlo 29 ljudi
U septembru prošle godine Evropska komisija je ovu drogu evidentirala i stavila na listu sistema za rano upozoravanje na nove droge
Prodaje se kao biljna mešavina ili pasta crne boje
Sintetički kanabinoid prvi put je otkriven u Poljskoj, u biljnoj mešavini „mocart“
Droga je dovela do velikog broja trovanja u 2015. godini, a posebno je opasna u kombinaciji s alkoholom
U EU se pojavila 2014. godine, a do sada je otkrivena u 19 zemalja članica
Zabeležena su i 42 slučaja akutnog trovanja povezana s ovom supstancom
Smatra se da podstiče agresivnost

 

SMRTNI SLUČAJEVI

Nemačka 5
Mađarska 3
Poljska 1
Švedska 9
Velika Britanija 10
Norveška 1

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...