MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Srbija ostaje vojno neutralna
Foto: Aleksandar Jovanović

Iako Crna Gora ulazi u NATO

MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Srbija ostaje vojno neutralna

Društvo -

MOSKVA - Srbija će zadržati vojnu neutralnost uprkos odluci susedne Crne Gore da se pridruži NATO i neće tražiti članstvo ni u jednom vojnom savezu, izjavio je ministar odrbane Zoran Đorđević.

"Što se tiče odnosa sa Crnom Gorom, mi imamo dobre odnose sa ovom zemljom, poštujemo njen izbor. Oni (žele članstvo u NATO) u interesu svojih građana. Srbija ima nezavisnu politiku i ostaje vojno neutralna država. Ona ne želi da se priključuje vojnim savezima, ostajući garant bezbednosti", rekao je Đorđević u intervjuu Sputnjiku.

Đorđević, koji se nalazi u Moskvi, kaže da Rusija još nije isporučila borbene avione MiG 29 ali da će se ta isporuka sigurno dogoditi, kao i da o tome nije razgovarao na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom u utorak.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

"Javnost će biti obaveštena o tome. Isporuka se još nije dogodila, ali će se sigurno desiti", rekao je on posle sastanka sa Šojguom.Ministar je kao netačne odbacio navode da NATO sprečava isporuku šest ruskih migova."Nema problema. Jeste li čuli ministra Šojgua ili predsednika Vučića ili mene da kažemo nešto o tome? Ima medijskih navoda koje ne mogu da nazovem ozbiljnim. Mi želimo da komentarišemo samo ozbiljne informacije", rekao je Djorđević.On je takođe rekao da sa Šojguom sada nije razgovarao o kupovini ruskih raketnih sistema zemlja-vazduh tipa S-300 i S-400, ali da je Srbija još uvek zainteresovana da ima sva neophodna sredstva za zaštitu svog suvereniteta.

"Nismo razgovarali baš o tome... Ne bih hteo da otkrivam tehničke detalje. Srbiji je potrebna vazdušna odbrana, imamo nekoliko opcija o tome kako želimo da zaštitimo svoj suverenitet na nebu. Naravno, oslanjamo se na Rusiju zato što već imamo puno ruske tehnologije. Što se tiče sistema S-300 i S-400, oni su veoma skupi, ali hoćemo najbolje za zaštitu našeg suvereniteta", rekao je Djorđević.On je rekao da je sa Šojguom razgovarao i o potencijalima za povećanje broja zajedničkih srpsko-ruskih vojnih vežbi, kao i o učešću Srbije u vežbama Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), u septembru u Kazahstanu, i obučavanju naših ljudi."To povećava operativnu gotovost srpske vojske", rekao je Đorđević.

On je dodao da je Srbija 2016. godine održala osam vežbi sa NATO-om, dve sa Sjedinjenim Američkim Državama i dve sa Rusijom.Govoreći o misiji NATO-a na Kosovu, Djorđević kaže da Srbija ne vidi alternativu Kforu, jer je to jedini instrument osiguranja bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji."Kfor je jedini garant bezbednosti za Srbe na Kosovu i Metohiji. Sva druga rešenja su neprihvatljiva za nas. Mi sarađujemo sa Kforom i želimo da se ta situacija zadrži", rekao je Đorđević.(Tanjug/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track