IN MEMORIAM SRETEN KARIĆ: Hteo je da vidi Srbiju i upokoji se

Preminuo biznismen

IN MEMORIAM SRETEN KARIĆ: Hteo je da vidi Srbiju i upokoji se

Društvo -

Nakon duge i teške bolesti, najstariji od braće iz čuvene srpske porodice preminuo je u Beogradu, na tlu rodne zemlje

Biznismen Sreten Karić (69), jedan od osnivača kompanije BK i brat Bogoljuba Karića, preminuo je juče u Beogradu posle duge i teške bolesti.Rođen je 1948. godine u Peći kao najstarije dete Danice i Janićija Karića, a život je proveo u stalnom traganju za nečim novim, ne želeći da mu neko drugi govori kako će živeti.- Znao je da živi život i da stvara. Od prve privatne fabrike, pre pet decenija u bivšoj SFRJ i nekadašnjem Sovjetskom Savezu, i „Mobtela“ u Beogradu, pod čijim krovom je, kao i svaki pravi direktor, proveo sve noći NATO bombardovanja, pa do svetskog trona u građevinarstvu zajedno s braćom Dragomirom, Zoranom i Bogoljubom - navodi se u saopštenju „BK grupe“.

Siromašno detinjstvo

Karići nikada nisu krili da su imali siromašno detinjstvo. Braća su prvo počela da se bave muzikom i sviraju po slavljima, a od skromne ušteđevine otvorili su prvo servis mehanike, a potom i radionicu koja je bila prvo privatno preduzeće u tadašnjoj Jugoslaviji.

U međuvremenu su svojim radom osnovali i podigli mnoge kompanije iz oblasti građevinarstva, biznisa, medija, trgovine. Međutim, poznati su po tome da nijednog trenutka nisu zaboravili ko su, niti ijednog člana svoje mnogobrojne porodice. Insistiraju na porodičnim i pravoslavnim vrednostima, a svoju kompaniju svojevremeno su nazvali „Braća Karić“, baš onako kako ih je narod zvao u njihovom rodnom mestu.

Direktor „Mobtela“

Sreten Karić bio je generalni direktor „Mobtela“, a 2006. godine je, zbog sumnje da je oštetio kompaniju za više od 60 miliona evra, pokrenut proces protiv njega. Prošle godine, posle deset godina od pokretanja postupka za „Mobtel“, istraga je obustavljena, jer zbog teške bolesti nije bio sposoban da prati proces. Bio je jedna od omiljenih ličnosti na domaćoj javnoj sceni. Kad se s bratom Bogoljubom posle 11 godina vratio u Srbiju, narod na aerodromu ga je dočekao sa povicima „Sreto, Sreto!“. Sretenu se na kraju ispunila i jedna od poslednjih želja, a to je da smrt dočeka u svojoj domovini Srbiji.

Sahrana 3. maja

Iza sebe je ostavio suprugu Slavicu, sinove Gorana, Bojana i Stefana i ćerku Gordanu, i više od 60 članova familije. Porodica Karić će danas od 10 sati ujutru primati saučešće u „Vili Jeleni“, a sahrana će se obaviti 3. maja u Beogradu.

Bogoljub KarićOGROMAN GUBITAK ZA NAŠU PORODICU- Sreten je najstariji brat i njegova smrt je ogroman gubitak za našu porodicu. Sreten je doživeo mnogo stresova zbog svega što se izdešavalo porodici Karić i njega je to najviše pogodilo i potreslo. Zbog toga ga je zadesila najteža bolest i dugo godina se lečio, ali nije uspevao da se u potpunosti izleči. Nadao sam da će sve biti u redu i da će se izvući, ali boljitka nije bilo. Umro je bez muke, u snu - rekao je Karić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track