Obuka prvih 10 vozača kojima je oduzeta dozvola

Obuka prvih 10 vozača kojima je oduzeta dozvola

Društvo -
Seminar traje 40 časova, a dnevno će biti držano najviše tri časa, što znači da će kurs biti gotov za oko 14 radnih dana

BEOGRAD - Agencija za bezbednost saobraćaja danas je u Beogradu započela obuku prvih 10 vozača kojima je oduzeta dozvola zbog prikupljenih 18 kaznenih poena ili izazivanja teških nezgoda. Povratak dozvole nesavesnim vozačima, sa kojima će raditi i psiholozi, koštaće ukupno oko 40.000 dinara, a časovi se održavaju u prostorijama Privredne komore Beograda.

Više od 50 vozača do sada se interesovalo za seminar tvrdeći da su ispunili uslove, a njih 10 je to i dokazalo -da su platili kazne, izdržali kazne zatvore ukoliko su izrečene ili mere bezbednosti zabrane upravljanja vozilima, kao i da je nakon toga proteklo više od 90 dana, rekao je Tanjugu načelnik Odeljenja u sektoru za vozače Agencije za bezbednost saobraćaja i predavač Srećko Bogićević.

On je kazao da seminar traje 40 časova i da će dnevno biti držano najviše tri časa, što znači da će biti gotov za oko 14 radnih dana. Bogićević je rekao da su u prvoj grupi vozači iz raznih krajeva Srbije i sa njima će raditi predavači koje je sertifikovala Agencija za bezbednost saobraćaja. Psiholog Agencije za bezbednost saobraćaj Mina Dragutinović Jovanović je kazala Tanjugu da će biti održavane radionice sa specifičnim načinom rada, tako da nesavesni vozači neće pohađati klasične školske časove.

Polaznici će sedeti u polukrugu i od njih se očekuje da budu aktivni i komuniciraju sa predavačima, rekla je ona. "Treba raditi na njihovim stavovima i prihvatanju normi bezbednog ponašanja u saobraćaju. Taj psihosocijalni momenat je jako važan", istakla je Dragutinović Jovanović dodajući da je većina njih tu zbog alkohola i prekomerne brzine i da im je potreban blagi psihosocijalni tretman.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović je ranije rekao Tanjugu da je od primene novog Zakona o bezbednosti saobraćaja pre dve godine do sada oduzeto više od 1.100 dozvola. Jovanović je rekao da bi prve dozvole mogle da budu vraćene 20 dana posle početka seminara.

Svi vozači kojima je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) oduzelo vozačku dozvolu, prema Jovanoviću mogu da se prijave Agenciji za ove seminare. Tek kada prilože dokaze o ispunjenosti uslova, uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom i uplate po 25.000 dinara za obuku, polaznici mogu prisustvovati seminaru.Vozači koji su ostali bez dozvole dolaze iz raznih delova Srbije i planirano je da se u narednom periodu, ukoliko ih bude više nego sada, organizuju seminari u ostalim većim gradovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track