Najnovije vesti

KATARINA (27) SADA SLAVI DVA ROĐENDANA: Ovako su srpski lekari Beograđanki spasli otkinutu ŠAKU!
Foto: Printscreen/Facebook

Podvig

KATARINA (27) SADA SLAVI DVA ROĐENDANA: Ovako su srpski lekari Beograđanki spasli otkinutu ŠAKU!

Društvo

U Klinici za ortopedsku hirurgiju i mikrohirurgiju Kliničkog centra Srbije kažu da su povrede šake i gornjih ekstremiteta među najčešćim povredama, godišnje imaju više desetina takvih slučajeva. Tim ove klinike nedavno je u Urgentnom centru uradio jednu takvu intervenciju i sačuvao šaku Katarini Geber.

Dvadesetsedmogodišnja Katarina u štampariji radi osam godina. Voli svoj posao i jedva čeka da mu se vrati. Ipak, oporavak posle teške povrede - mašina u štampariji odsekla joj je šaku, biće dug. Katarina Geber ispričala je da radi na mašini koja seče novine. U pitanju je bio trenutak nepažnje.

"Dotrčali su kolege i koleginice sa susedne mašine, sreća da nije bila gužva u toj drugoj smeni, da je već šaka bila u ledu posle pet minuta, vezali su mi kaiš da ne iskrvarim, i hitna pomoć je došla ubrzo, i operacija je bila ubrzo. Operacija je dobro prošla, ja sam dobro, osećam svih pet prstiju, radim vežbe, i nadam se da ću uskoro kući", kaže Katarina.

SRPSKI LEKARI PRVI U SVETU: Dala sestri matericu da i ona može da rodi

Iako je Katarina zadobila veoma tešku povredu, i lekari i ona su optimisti, jer prvi postoperativni dani pokazuju da će šaka najverovatnije u potpunosti obnoviti funkciju. Katarina kaže da sada slavi dva rođendana.

Prof. dr Čedomir Vučetić iz Klinike za ortopediju i mikrohirurgiju KCS kaže da su pet sati bili u sali.

Foto: Printscreen/Facebook

"Iako je takva povreda da je omogućeno da se uspešno uradi replantacija, ona je imala i pritisak u delu gde su vene koje su od hirurškog značaja. Dodatno smo uradili rekonstrukciju i više vena", rekao je Vučetić.

VELIKI USPEH SRPSKIH LEKARA: Hirurzi Beograđaninu izvadili tumor iz mozga dok je bio budan!

U toj ustanovi kažu da su već decenijama jedini referentni centar u Srbiji za tu vrstu hirurgije, a da su replantacije "vrh" mikrohirurgije.

Foto: Printscreen/YouTube

"Ne znam da li u regionu postoji centar koji ima ovakvo iskustvo kao naš mikrohirurški tim. Oprema je sve bolja, dobili smo novi mikroskop, trenutno se renovira mikrohirurša sala u Urgentnom centru, tako da su uslovi za rad sve bolji i bolji a broj pacijenata je sve veći i veći", kaže docent dr Marko Kadija, direktor Klinike za ortopediju i mikrohirurgiju KCS.

Foto: Zorana Jevtić

Godišnje urade više desetina replantacija malih delova ekstremiteta, i najmanje pet intervencija kada spasavaju ruke i noge. Prvi put u svetu, amputirani prst prišiven je 1968. godine, a u Srbiji, 16 godina kasnije.

POLIKLINIKE KCS: Nema više listi čekanja, pregled u roku od 30 dana

(RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...