(KURIR TV) KURIR OBEZBEDIO DONACIJU SIGURNOJ KUĆI: Milion dinara za pomoć žrtvama nasilja
Foto: Dragana Udovičić

Podrška

(KURIR TV) KURIR OBEZBEDIO DONACIJU SIGURNOJ KUĆI: Milion dinara za pomoć žrtvama nasilja

Društvo -

Priključivši se akciji našeg lista "Stop nasilju", EPS izdvojio značajna finansijska sredstva za pomoć ženama i deci koji su pobegli od nasilnika

Akcija Kurira "Stop nasilju" nastavljena je juče uručenjem novčane pomoći u iznosu od milion dinara Sigurnoj kući u Beogradu. Donaciju je u ime "Elektroprivrede Srbije" uručila Zvezdana Jovanović, u pratnji glavnog i odgovornog urednika Kurira Nemanje Pajića. Pomoć je primila Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

- Sigurnoj kući su preko potrebne donacije kako bismo ženama i deci omogućili najbolje uslove za život. Drago nam je što je jedna velika državna firma odlučila da nam izađe u susret i nadamo se da će se naša saradnja nastaviti. S druge strane, važno je istaći ulogu Kurira koja je neverovatno značajna, budući da bez njihove pomoći i pokretačke inicijative ova akcija ne bi ni postojala. Sve je ovo njihova zasluga, a saradnja s ovom medijskom kućom uvek je dobrodošla - istakla je Stanojevićeva.

- Podstaknuti idejom Kurira, želeli smo da damo naš doprinos ugroženim osobama i ispratimo ovu izuzetno važnu akciju. Naša je odgovornost i obaveza da pomognemo onima kojima je pomoć preko potrebna - ženama i deci koji su prošli kroz neverovatno teške trenutke. Veliko mi je zadovoljstvo što u ovom momentu EPS može da donira iznos od skoro milion dinara, ali ovde neće biti kraj naše saradnje sa Sigurnom kućom - rekla je ona.

Nemanja Pajić: Nije kraj, nastavljamo akciju

Značaj ovakve vrste saradnje, kao i uspešnost akcije istakao je i glavni i odgovorni urednik Kurira Nemanja Pajić:

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

- Kada je Kurir pre šest meseci započeo priču o jednoj od najtežih društveno odgovornih tema u Srbiji i akcijom "Stop nasilju" stavio je u žižu javnosti, imali smo plan da se akcija odvija u više faza. Prva je bila da, u saradnji s MUP, proširimo svest ugroženima i utičemo na primanje anonimnih poziva u svim policijskim stanicama u zemlji. Pokazatelj uspešnosti ovog dela akcije ogleda se u tome što se u prvih mesec dana nakon donete odluke broj žena koji se prijavio povećao za 10 odsto. Druga faza podrazumevala je učestvovanje brojnih javnih ličnosti koje su podržale našu inicijativu, pozivajući sve žrtve da prijave nasilje u porodici. Međutim, ovde nije kraj, naša akcija se nastavlja.Trenutno se koncentrišemo na prikupljanje finansijske pomoći Sigurnoj kući, Vesni Stanojević i svim žrtvama nasilja. Odziv EPS je samo jedan primer saradnje velikih preduzeća s ovom ustanovom, a nadamo se da će se u narednom periodu broj dobrotvora povećati.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Najveći uspeh do sada- stroži zakon o nasilju u porodici

Humanitarna akcija Kurira "Stop nasilju" pokrenuta je u novembru prošle godine, nakon strahovitog slučaja Marije Ferizović koji je potresao Srbiju. Tokom poslednjih šest meseci nastavila je da raste. U dosadašnjoj kampanji Kurira učestvovale su pevačica Seka Aleksić, košarkašica Milica Dabović, glumica Kalina Kovačević, novinarka Nataša Miljković i druge poznate ličnosti. Jedan od najvećih uspeha ove inicijative je direktan uticaj na brže donošenje zakona o zabrani nasilja u porodici, koji bi trebalo da stupi na snagu od 1. juna ove godine.

Činjenice / brojke:

- 12 žena ubijeno je u porodičnom nasilju od početka 2017.- 342 žene ubijene su u porodičnom nasilju u poslednjih 10 godina- 1.620 žena prijavilo je nasilje u porodici Sigurnoj kući od početka 2017. - 28.000 krivičnih prijava podneto je policiji u proteklih šest godina- u poslednjih godinu dana u sigurne kuće primljeno je 90 žena i 82 dece- sigurne kuće u Beogradu trenutno su dom 25 mališana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track