Radnicima na koridorima kasni i do pet plata

Sindikat Nezavisnost

Radnicima na koridorima kasni i do pet plata

Društvo -
Sindikat je ponudio inspekciji rada da državni i sindikalni inspektori rade zajedno na sprečavanju zloupotreba, rekao predsednik Granskog sindikata građevine Nezavisnost Saša Simić

BEOGRAD - Veliki broj radnika na koridorima i velikim državnim infrastrukturnim projektima u Srbiji ne dobija platu i po pet meseci, izjavio je predsednik Granskog sindikata građevine Nezavisnost Saša Simić.

"Zatekli smo radnike kojima se duguje po tri, četiri ili pet zarada i oni su žrtve svog rada. Velike firme zvučnih imena dobijaju poslove daju ih podizvođačima koji angažuju radnike i trguju njima. Naprave se velika dugovanja, pa se onda radnici prebacuju kod drugog podizvođača i takvi radnici su van evidencije i nevidljivi su", rekao je Simić na konferenciji za novinare u Medija centru, gde je predstavljena kampanja Astre protiv radne eksploatacije.

Simić je istakao da se "u radnoj eksploataciji vrti ogroman novac" i naveo da je sindikat ponudio inspekciji rada da državni i sindikalni inspektori rade zajedno na sprečavanju takvih zloupotreba i najavio da će biti izdat i priručnik za radnike.

Predstavnica nevladine organizacije Astra Ivana Radović rekla je da bi trgovinu ljudima u cilju radne eksploatacije trebalo razlikovati od nepoštovanja radnog prava i lošeg položaja radnika u tranziciji.

Astra je danas pokrenula kampanju "Radna eksploatacija. Trgovina ljudima. Težak i organizovan kriminal" i predstavila plakat i spot, a kampanja je pokrenuta zbog povećanog broja žrtava trgovine ljudima koje su radno eksploatisane.

"Žrtve radne eksploatacije u Srbiji su otkrivene najčešće u građevinskoj industriji i reč je uglavnom o muškarcima. Astrin SOS telefon uveden je pre 10 godina, a prva žrtva radne eksploatacije zabeležena je 2005. godine i od ukupno 400 ljudi kojima je Astra ukazala pomoć, oko 10 odsto su radno eksploatisani muškarci", rekla je predstavnica Astre Ivana Radović.

Ivana Radović je rekla da na političkom nivou nema razumevanja za taj problem i da se Srbija ne može pohvaliti ni značajnijim sudskim rezultatom u toj oblasti.

Zauzela se za kontrolu svih agencija za zapošljavanje i posrednika u zapošljavanju i navela da su žrtvama radne eksploatacije koje odlaze na rad u inostranstvo, najviše u zemlje bivšeg SSSR-a i arapske zemlje oduzimani pasoši, navodno zbog radne dozvole, i vraćani tek po završetku angažmana.

Predstavnik Međunarodne organizacije rada Jovan Protić naveo je da godišnja vrednost prinudnog rada u svetu iznosi 32 milijarde dolara i da je procenjeno da u svetu ima 21 milion žrtava prinudnog rada od kojih oko 19 miliona u privatnom sektoru a oko dva miliona u državnom, a od tih 19 miliona oko 4,5 miliona žena i muškaraca su žrtve seksualne eksploatacije.

Protić je rekao da je od ukupnog broja oko 11 miliona žrtava u Aziji, dok u EU ima oko 500.000 radno eksploatisanih, a u EU, SAD i Kanadi ukupno milion i po.

Na konferenciji je istaknuto da u Srbiji ima između 600.000 i 700.000 radnika koji rade "na crno" i da dostojanstven rad, za razliku od prinudnog, podrazumeva ugovor o radu, jer se bez ugovora otvara prostor za manipulaciju radnicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track