Najnovije vesti

MRAČNE TAJNE BROZOVOG ŽIVOTA: Tetka Mire Marković bila Titova švalerka!
Foto: Privatna Arhiva, Profimedia

One su bile predsedničke ljubavi

MRAČNE TAJNE BROZOVOG ŽIVOTA: Tetka Mire Marković bila Titova švalerka!

Društvo
13:02h

Život i misteriozna smrt Davorjanke Paunović, koju je Josip Broz obožavao, veoma su uticali na suprugu Slobodana Miloševića, inače Davorjankinu sestričinu

Tačno 71 godina navršila se od misteriozne smrti Davorjanke Paunović Zdenke, učesnice NOB, lične sekretarice Josipa Broza Tita i, kako mnogi smatraju, njegove najveće ljubavi.

Postoji priča da mu je i Mirina majka bila ljubavnica... Josip Broz Tito
Postoji priča da mu je i Mirina majka bila ljubavnica... Josip Broz Tito

Davorjanka je Tita upoznala neposredno pre izbijanja Drugog svetskog rata i njihova, kako su svedočili savremenici, strasna ljubav trajala je sve do njene smrti, u maju 1946. godine. Iako je Davorjanka zvanično umrla od tuberkuloze, spekulisalo se da joj je glave došla njena romansa sa Titom, kome su čelnici tajnih službi, navodno, za suprugu namenili zapravo Jovanku Broz.

Uvek uz Tita... Davorjanka kuca izveštaj koji joj Josip Broz diktira
Uvek uz Tita... Davorjanka kuca izveštaj koji joj Josip Broz diktira

Davorjanka je, zanimljivo, bila tetka Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića, a njihove sudbine su bile čudno isprepletane.- Majka Mirjane Marković Vera Miletić i Davorjanka Paunović bile su rođake. Pored rodbinskih veza, njih je povezivalo i to što su obe kao vrlo mlade postale komunistkinje, i to veoma istaknute - priča za Kurir novinar i publicista Milomir Marić.On kaže da su i Mirina majka Vera i Davorjanka kao vrlo mlade upoznale Tita.- Obe su radile kao kuriri partije. Zajedno su išle za Beograd i Zagreb. Takođe, obe su bile veoma lepe. Neki su pričali, ne znam da li je istina, i da su obe bile Titove ljubavnice - dodaje Marić, koji kaže da je Mira Marković odrasla sa ovim pričama, koje su imale veliki uticaj na nju.Mirina majka Vera Miletić uhapšena je, a nakon strašne torture u Banjičkom logoru streljana je 7. septembra 1944. u Jajincima. Komunisti su je kasnije optuživali da je tokom mučenja „izdala partiju i narod“.Miru su obeležile sudbine tetke Davorjanke, a naročito majke, kako mnogi misle, za ceo život. Godine 1997. sudbina se ponovo poigrala i povezala ove žene. Te godine Milošević je izabran za predsednika SRJ, a Mira se sa njim uselila u Titovu rezidenciju u Užičkoj 15, gde je Davorjanka s Brozom živela neko vreme. Sloba i Mira su često koristili i Beli dvor, ispred kojeg je po Titovom zahtevu sahranjena Davorjanka.

Ko je zapravo bio Tito?

Nisu ih voleliMIRA I DAVORJANKA SE MEŠALE U DRŽAVNE POSLOVEKao što mnogi nisu voleli Mirjanu Marković, ni Titovo okruženje nije volelo Davorjanku. Savremenici su govorili da je arogantna prema drugima, „bez dlake na jeziku“, a dešavalo se da odbrusi i Titu. Nazivali su je histeričnom i ludom jer je često bila ljuta. Mirjanu Marković pak optuživali su da se previše mešala u državničke poslove svog supruga i da je upravo to uništilo Slobodana Miloševića.

Blisko povezane... Davorjanka i Vera, Mirina majka (druga i treća sleva)
Blisko povezane... Davorjanka i Vera, Mirina majka (druga i treća sleva)

Mlade komunistkinjeZVALI IH „CRVENE DEVOJKE“Davorjanka je postala skojevka još u gimnaziji, kada je požarevački okrug imao samo 63 člana partije. „Zarazile“ su je, navodno, baš sestre od ujaka, Vera, Branka i Olga Miletić, s kojima se od detinjstva družila, a naročito posle smrti sestre koja je umrla od malarije. U Požarevcu su ih zvali „crvene devojke“. Veruje se da su zahvaljujući njihovom aktivizmu devojke iz okolnih sela počele masovno da prilaze komunističkom pokretu.

Mira nije oprostilaMRZELA JOVANKU ZBOG TETKEBrojni istoričari navodili su da Mira Marković nije volela Jovanku Broz upravo zbog svoje tetke Davorjanke. To je, kako se smatra, jedan od razloga zašto je Jovanka u Miloševićevo vreme bila zaboravljena i živela u velikoj nemaštini.

SEKS-SKANDALI U SRBIJI: Tito je voleo mladu partizanku

Ružica Kantar

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...