Lekovi koji nedostaju za nekoliko dana na tržištu

RFZO

Lekovi koji nedostaju za nekoliko dana na tržištu

Društvo -
Tačno je da u jednom kraćem periodu nije bilo nekih lekova na tržištu, jer proizvođači nisu obezbedili dovoljne količine, a RFZO je pregovorima sa drugum farmaceutskim kućama našao rešenje tako da su nestašice prevaziđene, rekao direktor RFZO Aleksandar Vuksanović

BEOGRAD - Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Aleksandar Vuksanović izjavio je da nema razloga za zabrinutost da će doći do većih nestašica lekova i da će se oni koji sada nedostaju za nekoliko dana naći na tržištu.

"Nema nikakvog razloga za zabrinutost oko nestašice lekova. Tačno je da u jednom kraćem periodu nije bilo nekih lekova na tržištu, jer proizvođači nisu obezbedili dovoljne količine, a Republički fond za zdravstveno osiguranje je pregovorima sa drugum farmaceutskim kućama našao rešenje tako da su nestašice prevaziđene i svih lekova će za par dana biti na tržištu", rekao je direktor RFZO.

On je rekao da su u nekim zdravstvenim ustanovama u proteklom periodu povremeno nedostajali neki lekovi, zbog toga što tenderske procedure nisu obavljene na vreme.

Takođe je dodao da ponekad problemi nastanu i zbog toga što neki od dobavljača nisu u stanju da isporuče naručene količine u roku.

"Republički fond za zdravstveno osiguranje prati snabdevenost lekovima zdravstvenih ustanova i redovno dobija izvestaje od zdravstvenih ustanova o lekovima za koje postoje problemi u snabdevanju. Na osnovu dosadašnjih izveštaja postoje prijavljene nestasice određenih lekova, ali se tu radi o pojedinačnim slučajevima za koje postoje odgovarajuće terapijske paralele", kazao je on.

Prema podacima fonda, u proteklom periodu nedostajao je lek "Madopar" za obolele od Parkinsonove bolesti, ali su RFZO i Ministarstvo zdravlja već dogovorili uvoz potrebnih kolicina leka od kompanije "Roš".Stabilizacija snabdevanja ovim lekom od "Galenike" očekuje se od septembra.

Kao razlozi za nestašice određenih lekova, proizvođači najčešće navode probleme u proizvodnji, nabavci sirovina ili isteku licencnih ugovora sa ino-partnerima, zatim veću potrosnju određenog leka od planirane, neisplativost dalje proizvodnje leka zbog male potrošnje ili nezadovoljavajuće cene, kao i druge probleme u poslovnoj politici proizvođača lekova.

Prethodnih dana u apotekarskim ustanovama nedostajao je lek "lasiks", a u Fondu navode da su na takozvanu "D" listu na kojoj se nalaze neregistrovani lekovi uvrštene "furosemid" tablete i ampule i sproveden je interventni uvoz pa su ti lekovi dostupni zdravstvenim ustanovama.

Na sličan način rešen je i problem "aminofilin" ampula za astmatičare.

Trenutno vlada i nestašica "Lorazepama", a u fondu podsećaju da postoje lekovi iz iste terapijske grupe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track