MSP POVODOM SMRTI POTEŽICE: Izgubili smo kolegu koji je život posvetio diplomatiji
Foto: Pritscreen

Srpski ambasador u Libiji

MSP POVODOM SMRTI POTEŽICE: Izgubili smo kolegu koji je život posvetio diplomatiji

Društvo -

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da je ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica podlegao povredama zadobijenim u saobraćajnoj nesreći u Tunisu, gde se nalazio po nalogu tog resora.

Ministarstvo je sa dubokim žaljenjem saopštilo da deleći bol porodice i prijatelja ambasadora Potežice u ovim tešim trenucima, MSP i svi njegovi radnici su svesni da su izgubili kolegu koji je svoj život u potpunosti, ne samo posvetio, već i ugradio i poistovetio sa diplomatskom službom svoje zemlje i njenim interesima.

Komemoracija će se održati u Ministarstvu spoljnih poslova, a datum održavanja će biti naknadno utvrđen.

Podseća se da su zbog poznate situacije u Libiji, sve strane ambasade akreditovane u Tripoliju su svoje kompletno finansijsko poslovanje, još početkom 2011. godine, izmestile u Tunis, navodi se u saopštenju MSP-a.

Inače, ambasador Potežica je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 1. novembra 1978. godine, a službovao je u Iranu, Jordanu, Palestini i Libiji.

Kao vrstan poznavalac sveta islama svoju profesionalnu karijeru je u celini proveo u regionu Bliskog istoka i to, kao po pravilu, u najtežim periodima ovog područja.

Foto: Jutjub printskrin
Foto: Jutjub printskrin

Odijum prema Srbiji koji je na tim prostorima tokom devedesetih godina bio snažno prisutan i stereotipe o Srbima i Srbiji on je uspešno razbijao svojim predanim radom i autentično neformalnim i iskreno ljudskim nastupom prema domaćoj sredini.

Tokom perioda boravka u Beogradu ostajao je u kontaktu sa ovim područjem, kroz knjige, publikacije i članke iz oblasti međunarodnih odnosa, spoljne politike, istorije diplomatije i to najvećim delom upravo u vezi sa pitanjima islama i Bliskog istoka.

Bio je član Udruženja novinara Srbije, generalni sekretar Centra za proučavanje religije i versku toleranciju, predsednik Srpsko libijskog društva prijateljstva, potpredsednik Jugoslovensko arapskog društva prijateljstva, član Upravnog odbora Srpsko iranskog društva prijateljstva i počasni predsednik Srpsko palestinskog društva prijateljstva.

AMBASADOR SRBIJE U LIBIJI PODLEGAO POVREDAMA: Umro Oliver Potežica!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Kako će Srbija stati na rep Vilijamu Vokeru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track