PREDSTAVLJEN FILM O AUSTROUGARSKIM ZLOČINIMA U SRBIJI 1914: Put u rat za budućnost u miru
Foto: Kurir

Muzej Vojvodine

PREDSTAVLJEN FILM O AUSTROUGARSKIM ZLOČINIMA U SRBIJI 1914: Put u rat za budućnost u miru

Društvo -

Istoričar Robert Gokl predstavio ostvarenje o austrougarskim zločinima u Srbiji 1914. kao opomenu i nauk novim naraštajima

„Put u rat“ put je kojim se austrijska javnost sto godina od Prvog svetskog rata upoznala sa zločinima austrougarske vojske 1914. u Srbiji, a sada je i deo puta koji doprinosi da dve, danas prijateljske države na još jedan način sagledaju prošlost.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Film kojim je austrijski javni servis ORF izbalansirano izneo prilike uoči i na početku Velikog rata, ali i kroz prizmu stravičnih zločina u Šapcu svoju široku javnost suočio sa prošlošću, prikazan je u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, gde ga je predstavio autor Robert Gokl.

Ovaj austrijski istoričar je stvorio „Put u rat“ pošto je država čitav vek žmurela na strašne zločine austrougarskih vojnika pod vođstvom Oskara Poćoreka, koji je svoje poraze na bojnom polju kompenzovao masakriranjem srpskih civila u Mačvi. U Šapcu, Lešnici, Krupnju, Jarebici, Soko planini... posle slavne pobede Srba u Cerskoj bici obešeno je, zaklano, živo spaljeno hiljade srpskih civila. Sve to je zabeležio Arčibald Rajs, na čijim dokazima se i bazira film, ali dokumenta čuvenog Švajcarca kojima je u svet izneo stravične zločine nad Srbima, u Austriji nisu prevođena.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

-Naš je zadatak da pričamo o zločinima naših predaka i da ih nikada ne ponovimo. To je i poruka moga filma, ali to je i model života u višenacionalnoj sredini kao što je Evropa – rekao je Gokl.

Da je film koristan za sve nas naglasio je Zoran Kolundžija, vlasnik „Prometeja“, koji je i podržao promociju „Puta u rat“.

-Imali smo priliku da vidimo film koji je sučeljavanje sa istinom i predstavlja pravi prilog našem i austrijskom razumevanju prošlosti – naveo je Kolundžija.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV VESTI UŽIVO: Hoće li Vučić ubediti Kineze da ulažu u našu vojnu industriju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track