REDOVNO ZASEDANJE SABORA SPC: Vladike o sukobu s Rumunima
Foto: Kurir, Zorana Jevtić

Počeo Sabor

REDOVNO ZASEDANJE SABORA SPC: Vladike o sukobu s Rumunima

Društvo -

Sabor se završava kada se iscrpe sve teme, bez obzira na to koliko traje, a dnevni red se utvrđuje na dan početka skupa

Redovno prolećno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) počelo je juče u popodnevnim satima u Beogradu.

Vasilije Sremski
Vasilije Sremski

Sabor je najviše zakonodavno telo Crkve i okuplja arhijereje iz celog sveta, a predsedava mu prvi među jednakima, patrijarh Irinej.

Teodosije raško-prizrenski
Teodosije raško-prizrenski

Na dnevnom redu naći će se sva aktuelna pitanja u Crkvi, a vladike će morati patrijarhu Irineju da polože i finansijske račune o trošenju novca.

Vladika Pahomije i Jovan slavonski
Vladika Pahomije i Jovan slavonski

Osim izveštaja o stanju u eparhijama i izbora tri nova arhijereja, biće reči i o radu mešovite komisije srpske i hrvatske crkve o ulozi nadbiskupa Alojzija Stepinca tokom i nakon Drugog svetskog rata.- Posebno je interesantno kako će SPC postupiti prema pitanju Rumunske pravoslavne crkve, s obzirom na to da je na prethodnom saboru najavljena mogućnost prestanka opštenja dve crkve zbog njihovih nekanonskih delatnosti u Timočkoj Krajini - kaže viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije Aleksandar Raković.

Joanikije brđansko-nikšićki
Joanikije brđansko-nikšićki

Vladike će razgovarati i o stanju na Kosovu, ali i situaciji u celom regionu. Sabor se inače završava kad se iscrpe sve teme, bez obzira na to koliko traje, a dnevni red Sabora utvrđuje se na dan početka skupa.

Mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Porfirije
Mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Porfirije

Na prošlogodišnjem prolećnom zasedanju arhijereji su se dogovorili da se što pre započne sa pripremama za proslavu 800-godišnjice samostalnosti Srpske pravoslavne crkve (1219-2019) u saradnji sa organima Srbije i Republike Srpske i sa svim relevantnim naučnim i kulturnim institucijama srpskog naroda.M. Branković - D. Krša

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Radovi u Hramu Svetog Save

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track