U ČAST BRITANSKOG DOBROTVORA: Knjiga o stradanju i spasavanju Srba 1915.
Foto: Promo

Prvi put prevedena na srpski

U ČAST BRITANSKOG DOBROTVORA: Knjiga o stradanju i spasavanju Srba 1915.

Društvo -

Knjiga Epidemije pegavog tifusa u Srbiji 1915. pukovnika Vilijama Hantera, koja je prvi put prevedena na srpski, svečano je juče uručena Denisu Kifu, ambasadoru Velike Britanije u Srbiji.

Svedočanstvo Britanca o pošasti koja je, uz strahote Velikog rata, masovno pokosila Srbe i s kojom se i sam bespoštedno borio Kifu je uručeno u RTS.

- Ove godine navršava se 180 godina od početka diplomatskih odnosa naših dveju zemalja. Značaj ove knjige je nemerljiv - ne samo zbog podataka koje je Vilijam prikupljao tokom rada u Srbiji, već i kao dokaz saradnje naša dva naroda. Tokom Velikog rata na teritoriji Srbije boravilo je više od 1000 dobrovoljaca - medicinskih radnika iz Velike Britanije, od kojih su mnogi dali živote kako bi pomogli stotinama hiljada zaraženih - izjavio je Kif.

Foto: Promo
Foto: Promo

Milan Grba, koji je na srpski jezik preveo ovo istorijsko delo naglasio je da je značaj Hanterovog dela neverovatan.

- Ovaj britanski dobročinitelj bio je jedan od prvih koji su odazvali na vapaj srpske vlade, koja je tražila pomoć u teškim godinama rata. Bolnicama u Valjevu i Kragujevcu, koje su bile preplavljene obolelima, pomoć koja je došla sa engleskim doktorima bila je neprocenjiva. Jedan od izuma doktora Hantera, koji je sačuvao hiljade života je i čuveno "srpsko bure" - sistem improvizovanih parnih aparata - rekao je Grba.

Hanterova knjiga deo je edicije “Srbija 1914-1918”, čiji izdavači su Prometej i srpski javni servis, a u kojoj je do sada objavljeno 38 naslova s tematikom iz Prvog svetskog rata.

Foto: Promo
Foto: Promo

Ogromno požrtvovanje

Radovi pukovnika dr Hantera predstavljaju najobimnije i najvrednije delo koje se odnosi na pojavu pegavog tifusa u Srbiji 1914/15. Prvi rukopis engleskog dobrotvora koji je boravio na našoj teritoriji tokom Prvog svetskog rata objavljen je 1919. da bi danas, skoro pun vek kasnije, konačno dobio i zasluženo srpsko izdanje. Hanterova knjiga predstavlja specifičan dokaz humanosti i požrtvovanja doktora iz Britanije, koji su rame uz rame sa srpskim lekarima pokušavali da spasu živote.

D.K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SAJ i Zelene beretke zajedno protiv terorista

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track