Najnovije vesti

POČINJE OBUKA SPECIJALACA: Ulaziće u kuće i odmah hapsiti nasilnike!
Foto: Shutterstock

Stop nasilju

POČINJE OBUKA SPECIJALACA: Ulaziće u kuće i odmah hapsiti nasilnike!

Društvo

U cilju sprečavanja nasilja u porodici biće obučeno 410 policajaca koji će imati samostalna ovlašćenja i izricaće hitne mere kao što je udaljavanje nasilnika iz stana i zabrana komunikacije sa žrtvom, kako bi se žrtva zaštitila.

Obuka za specijalizovane policajce traje do kraja maja i ima dva dela, najavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). Teorijski deo podrazumeva da policajci uz sudije i tužioce uče kako mogu da postupe, ali i stiču znanja iz psihologije.

Kada u junu počne primena Zakon o sprečavanju nasilja u porodici za čiju primenu je neophodna obuka, policijski službenik će, čim dobije informaciju o nasilju u porodici, morati o tome odmah da obavesti nadležnog policajca.

– Policajac koji je dobio prijavu o nasilju može po odbrenju nadležnog policijskog službenika, ali i samostalno da odluči i dovede nasilnika u policijsku stanicu. Zadržavanje u policijskoj stanici može trajati do osam sati radi prikupljanja informacija o događaju i vršenju procene rizika od neposredne opasnosti od nasilja u porodici – objašnjavaju u MUP i dodaju:

– Ukoliko nadležni policijski službenik ipak proceni da postoje uslovi za nasilje, mogu biti izrečene hitne mere koje zakon o sprečavanju nasilja u porodici predviđa. Hitna mera koju izriče jeste zadržavanje do 48 sati. Naređenje se dostavlja Osnovnom javnom tužilaštvu, Centru za socijalni rad i Grupi za koordinaciju i saradnju, dok se žrtva obaveštava o vrsti mere koja je izrečena.

Ukoliko javni tužilac ili policajac posumnja da će se nasilje u porodici ponoviti, u roku od 24 sata sudu predlaže produžetak već preduzete hitne mere, piše Informer.

– Sud na osnovu priloženih dokaza i procene rizika može produžiti meru za još 30 dana ili odbiti predlog tužilaštva kao neosnovan – kažu u MUP.

Dnevne novine Kurir pokrenule su akciju "Stop nasilju" u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i sigurnom kućom. Akciju su podržale i brojne javne ličnosti, a u kampanji Kurira učestvovale su košarkašica Milica Dabović, glumica Kalina Kovačević, novinarka Nataša Miljković i pevačica Seka Aleksić. CECA RAŽNATOVIĆ: Prijavi nasilnika, ko god to bio...
Ovo je poruka PRETUČENE SEKE ALEKSIĆ: Izlaz postoji, potraži ga!
KALINA KOVAČEVIĆ: Nisi ničije vlasništvo!
Dabović: Prvi udarac nikada nije poslednji!
Novinarka Nataša Miljković je prihvatila da za potrebe kampanje odigra ulogu žrtve porodičnog nasilja i pošalje poruku svima koji ga trpe. "Ne čekaj da bude kasno! Ja sam Nataša Miljković i podržavam akciju Kurira. Stop nasilju", jasno je rekla naša poznata novinarka.
Ovim putem vas obaveštavamo da su u cilju sprečavanja nasilja svake vrste otvoreni i dežurni telefonski brojevi na koje svi građani ANONIMNO mogu da prijave nasilnike. BESPLATNI BROJ: 0800-011-011 (radnim danima od 10 do 19 sati) 011/3291-440, 011/2441-521, 011/2456-404 (radnim danima od 10 do 19 sati) 062/304-560 (vikendom i noću od 19 do 10 sati) 192 (MUP) 194 (HITNA POMOĆ) Sigurne kuće: Beograd (3) Kragujevac Niš Vranje Smederevo Pančevo Zrenjanin Novi Sad Sombor Sremska Mitrovica

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...