KURIR NATERAO DRŽAVU DA REAGUJE: Spasavaju vrednu kolekciju slika
Foto: Foto: Kurir

SLUČAJ JUGOEKSPORT

KURIR NATERAO DRŽAVU DA REAGUJE: Spasavaju vrednu kolekciju slika

Društvo -

Kurir je uspeo da natera državu da reaguje i zaštiti neprocenjivu zbirku od 141 slike Konjovića, Lubarde, Popovića i drugih domaćih autora, koja je na volšeban način prebačena iz državne firme „Jugoeksport“ u privatnu kompaniju „Velefarm“.

Stečajna upravnica „Jugoeksporta“ Jelena Belosavić Sekulovski odlučila je da slike stavi kod svoje bivše poslovne saradnice Andrijane Živanović, koja je stečajni upravnik „Velefarma“. U Ministarstvu kulture kažu da su uvidom u dokumentaciju utvrdili da nemaju podatke o kolekciji „Jugoeksporta“.

- Njenu umetničku i kulturnu vrednost trebalo bi da proceni Muzej savremene umetnosti. Zato smo od muzeja zatražili informacije o ovoj kolekciji, kao i da preduzme mere u skladu sa svojim nadležnostima - da obavi uvid u kolekciju i uslove u kojima se čuva i da se donese rešenje o utvrđivanju umetničkih dela za kulturna dobra - ističe Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe.

Na pitanje da li bi ova kolekcija mogla da bude prodata, ona kaže da je prema Zakonu o kulturnim dobrima, prilikom prodaje vlasnik dužan da prvo ponudi otkup nadležnoj ustanovi zaštite, u ovom slučaju Muzeju savremene umetnosti, koja ima pravo preče kupovine.

E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track