ALARMANTNO: Deca počinju da koriste internet pre šeste godine
Foto: Profimedia

ZAŠTITIMO IH!

ALARMANTNO: Deca počinju da koriste internet pre šeste godine

Društvo -

BEOGRAD - Poslednja istraživanja koja je sproveo UNICEF govore da deca počinju da koriste internet pre šeste godine, skoro 90 odsto njih internet koristi u proseku 80 minuta svakog dana, a svako treće dete izloženo je nekoj vrsti sadržaja koji je za njih uznemirujući, saopšteno je iz UNICEF.

Edukaciju dece o bezbednom korišćenju Interneta potrebno je početi u ranom, predškolskom uzrastu, pa je tim povodom osmišljen projekat koji će trajati dve godine i fokusirati se na edukaciju dece uzrasta od četiri do osam godina, njihove roditelje i vaspitače.

Istraživanja pokazuju i da svaki četvrti roditelj ne misli da ima dovoljno znanja da pruži adekvatnu podršku detetu u bilo kojoj potencijalno opasnoj situaciji na internetu. Zbog toga je jedan od glavnih ciljeva da 100.000 roditelja i 2.000 vaspitača i nastavnika prođe obuku u naredne dve godine.

foto: Profimedia

"Zaštita dece od nasilja i iskorišćavanja se tiče svakog od nas, i zahteva koordinisani odgovor brojnih aktera. Kompanije su sve više i više katalizatori promena za decu. Telenorova korporativna opredeljenost da podrži prava dece kroz svoje ključne biznis aktivnosti i strateško drušveno ulaganje je model kako poslovni sektor daje pozitivan doprinos deci i porodicama", rekao je direktor kancelarije UNICEF Mišel Sen-Lot

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je otvoreno ka svakoj podršci koja će dopuniti ono što se unutar obrazovno-vaspitnog sistema može uraditi, rekla je državna sekretarka Anamarija Viček.

Ona je dodala da će jačanje roditeljskih kompetencija u oblasti bezbednosti na internetu rezultirati i u savesnijem, sigurnijem korišćenju interneta kod dece predškskog i školskog uzrasta.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kako zaštiti decu od “Plavog kita”?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track