POSLE UDESA SLAVNOG FILMSKOG REDITELJA: Evo šta su putari odgovorili Kusturici
Foto: Foto Iskra, Dragan Kadić

Na putu Beograd - Čačak

POSLE UDESA SLAVNOG FILMSKOG REDITELJA: Evo šta su putari odgovorili Kusturici

Društvo -

BEOGRAD - Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da žali zbog udesa u kojem je vozač reditelja Emira Kusturice zadobio teške povrede, ali smatra da su neargumentovane optužbe Kusturice da je saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovao isključiva odgovornost putara.

Navodeći da su neprijatno iznenađeni reakcijom Kusturice i paušalnim optužbama o "bahatosti i nestručnosti" putara, iz Ministarstva kažu da je činjenica da je privremena devijacija na petlji Ljig, na trasi Koridora 11, izgrađena u skladu sa zakonom i važećim propisima, da ima sve neophodne dozvole i da je opremljena propisanom saobraćajnom signalizacijom, koju je proverio i MUP.

To potvrđuje i Zapisnik o puštanju saobraćaja na privremenu devijaciju preko petlje Ljig auto-puta E-763 u kojem se navodi da je privremena signalizacija postavljena u skladu sa Idejnim projektom privremene devijacije na državnom putu IB reda broj 22, u funkciji izgradnje auto-puta E-763, deonica Lajkovac-Ljig.

Za ovaj projekat Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je 8. februara izdalo Rešenje o privremenoj građevinskoj dozvoli.

U zapisniku od 1. juna 2017. takođe stoji da su, pre nego što je saobraćaj preusmeren, predstavnici Policijske uprave Valjevo obišli devijaciju i saglasili se da je postavljena saobraćajna signalizacija odgovarajuća, i da se saobraćaj može preusmeriti na devijaciju.

U saopštenju se napominje da ovo nije ni prva ni poslednja devijacija preko koje se odvija saobraćaj u slučajevima kad je za potrebe izgradnje ili rekonstrukcije puteva neophodno obezbediti kontinuitet saobraćaja.

U konkretnom slučaju, u okviru izgradnje auto-puta Lajkovac-Ljig, predviđen je nadvožnjak preko Ibarske magistrale, a zbog izvođenja radova na izgradnji tog objekta, bilo je neophodno prekinuti saobraćaj na postojećoj magistrali u dužini od oko 800 metara.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ne može da prihvati da bilo ko iznosi optužbe, na osnovu neproverenih i netačnih informacija, kojima šteti ugledu čitavog sektora saobraćaja, na čijoj modernizaciji Vlada Srbije danonoćno radi.

Ministarstvo još jednom apeluje na vozače da obrate pažnju na postavljenu signalizaciju, posebno u zoni gradilišta na koridorima. "Vićentiju Saviću i Emiru Kusturici želimo brz oporavak i nadamo se da je brzina kretanja vozila prilikom udesa bila prilagođena uslovima puta i postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji", navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Reditelj Emir Kusturica izjavio je juče da će njegovi advokati "preduzeti nešto" povodom loše signalizacije na Ibarskoj magistrali koja je, kako kaže, mogla njega i njegovog vozača da košta glave.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Iskra)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track