ALARMANTNO SRBIJA OD 2013. NEMA NUKLEARNOG INSPEKTORA: Građane nema ko da štiti od radijacije
Foto: Shutterstock

NIKO NE KONTROLIŠE OPASNE MATERIJE

ALARMANTNO SRBIJA OD 2013. NEMA NUKLEARNOG INSPEKTORA: Građane nema ko da štiti od radijacije

Društvo -

Srbija od 2013. nema nuklearnog inspektora, pa nema ko da zaštiti stanovnike, ističe dr Želmira Ilić, supspecijalista radiološke zdravstvene zaštite

Građanima Srbije preti opasnost od radioaktivnog zračenja jer se zbog nepostojanja adekvatne kontrole, kao i loše koordinacije rada nadležnih institucija ne zna ni ko šta uvozi ni izvozi iz Srbije, tvrdi primarijus dr Želmira Ilić, supspecijalista radiološke zdravstvene zaštite.

Ona je svoje mišljenje iznela povodom medijskih napisa o uvozu radioaktivne rude iz Turske koja je završila u „Železari“ iz Smedereva.

- Problem je u nefunkcionisanju sistema nadzora u oblasti nuklearne delatnosti. Svima koji se ovim poslom bave poznato je da naša država nema nuklearnog inspektora koji bi kontrolisao ovu oblast. Dalje, jedini nuklearni operator u Srbiji, JP „Nuklearni objekti Srbije“, u nadležnosti je Ministarstva prosvete i nauke, a njegov rad nadzire Ministarstvo privrede. Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije nalazi se u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, a u okviru nje je Inspekcija za radijacionu sigurnost, koja ima nedovoljan broj inspektora. Rezultat ovakvog rada nadležnih organa su radioaktivna burad koja su stajala na livadi u krugu Instituta u Vinči od novembra 2016. do marta ove godine - naglašava Ilićeva.

foto: Printscreen

Ona upozorava da u državi ne postoji volja da se situacija popravi, zbog čega će ispaštaju svi građani.

- Jer da nije tako, sigurno na čelu jedinog operatora i jedinog regulatora u oblasti nuklearne delatnosti ne bi bili postavljeni nestručni i nekompetentni ljudi, koji izgleda nemaju kapacitet da na pravi i efikasan način obavljaju poslove koje im je država poverila. Zbog toga što ne postoji supervizija u ovoj oblasti u opasnosti su građani - ističe Ilić.

U „Železari“ u Smederevu Kuriru je potvrđeno da su se njihovi sofisticirani uređaji za otkrivanje radioaktivnosti oglasili prilikom kontrole rude iz Turske, ali da je naknadnom kontrolom utvrđeno da je zračenje bilo u granicama dozvoljenog.

Uprava carina

PROVERAVAMO SVU ROBU

U Upravi carina tvrde da se sva roba kontroliše.

- Prilikom prelaska granice tovar rude gvožđa uopšte nije pokazivao povišene vrednosti radioaktivnosti i zato je i ušao u zemlju - kažu u Upravi carina, iz koje su ranije za pojedine medije tvrdili da ruda gvožđa nije obuhvaćena pravilnikom, te da iz tog razloga jačina jonizujućeg zračenja na njoj nije ni merena!

U Ministarstvu poljoprivrede obećali su da će nam danas dostaviti odgovore o kontroli radioaktivnosti robe pri uvozu. Kazali su da u vezi sa spornom turskom rudom nisu dobili nikakvo obaveštenje od Uprave carina.

SLAVICA TOMČIĆ

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NAJVEĆE NUKLEARNE KATASTROFE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track