Najnovije vesti

OGLASIO SE DIREKTOR VBA: Da li Srbiji prete teroristički napadi?
Foto: Beta

OGLASIO SE DIREKTOR VBA: Da li Srbiji prete teroristički napadi?

Društvo
17:54h

Islamska država je nakon poraza u Siriji pojačala napade u EU, a nakon poslednjih terorističkih napada u Velikoj Britaniji, a pre toga u Francuskoj i Nemačkoj, mnogi su se zapitali i koliko je Srbija u opasnosti.

Upravo je o tome pričao i brigadni general Petar Cvetković, direktor Vojnobezbednosne agencije, koji je održao predavanje na Fakultetu za bezbednost.

- Vidite, formirana je jedna mešovita radna grupa za suprostavljanje terorizmu u kojoj apliciraju pripadnici svih službi, koja se sastaje jednom nedeljno, i pripadnici VBA tu razmenjuju informacije s pripadnicima drugih agencija. Saradnja je na najvišem nivou. Povratnici iz Iraka i Sirije su mirni, ne preduzimaju nikakve aktivnosti niti se bave propagandom. Kada se uzmu u obzir sve informacije kojima raspolažemo, a u to uključujem razmenu informacija s našim i srodnim svetskim službama, zaista nemamo nijedan relevantan podatak da bi nešto moglo da se dogodi i kod nas - rekao je brigadni general Cvetković.

Studente je između ostalog interesovalo i to da li u Vojsci među pojedinim pripadnicima postoji verski ekstremizam.

- Mi u Vojsci nemamo pokazatelje koji bi nam ukazivali na uticaj verskog ekstremizma. Pripadnici MO i VS izražavaju svoja verska osećanja u skladu sa propisima kako u vojnim objektima, tako i van njih - rekao je general Cvetković.

Kada je reč o regionu, situacija je ipak malo drugačija nego u našoj zemlji.

- Kada je u pitanju BJR Makedonija, situacija se malo smirila, ali eto, provlači se kroz medije da će ući u NATO pod drugim imenom. Kojim, kako će da se zovu? Može li makedonski narod da pređe preko svega toga i gde je crta ispod koje se ne ide. Kada je u pitanju BiH, dok je EU i dok je para, situacija će biti u redu. Posle toga, videćemo - rekao je Cvetković i nastavio:

- Što se tiče Kosova i Metohije, mislim da Albancima nije u interesu da prave novi pogrom Srba kao 2004. jer je očigledno da ionako imaju dopuštenje da rade onako kako smatraju da im odgovara. SZO nije formiran, iako je to bilo dogovoreno, i nikom ništa. Rekli su im da ne prave prevremene izbore i šta su uradili, napravili su ih i stavili na liste one koji bi trebalo da se nađu na optužnicama Specijalnog suda kako bi im obezbedili imunitet - naveo je Cvetković.

(Kurir.rs/Alo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...