SVE SPREMNO ZA POLAGANJE MALE MATURE: Testovi u maricama stižu u škole!
Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

odštampani i spakovani

SVE SPREMNO ZA POLAGANJE MALE MATURE: Testovi u maricama stižu u škole!

Društvo -

SRBIJA - Testovi za malu maturu su odštampani i spakovani u sigurnosne kese i planirano je da, policijskim "maricama", krenu iz Beograda i budu dostavljeni školskim upravama širom Srbije, potvrđeno je, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Odštampano je gotovo 73.000 testova za svaki od ispita, za generaciju koja broji 69.000 malih maturanata.

Republička upisna komisija je u ponedeljak na sednici precizirala poslednje detelje priprema i samog polaganja.

"Ove godine smo posebnu pažnju posvetili bezbednosnim merama, kako ni najmanji detalj ne bi doveo u sumnju regularnost ispita. Zbog toga ne želimo da objavljujemo ni naziv štamparije u kojoj su testovi izrađeni", kaže Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za osnovno obrazovanje. "Svi primerci testova koji su ostali kao otpad u procesu štampanja uništeni su u prisustvu komisije. Preduzećemo i dodatne mere provere u školama u kojima su prethodnih godina uočene velike nesrazmere između uspeha učenika u školi i postignuća na završnom ispitu. Supervizori su zaduženi da sve vreme budu u školi i napišu detaljan izveštaj u kome treba da ukažu i na najmanju nepravilnost, ukoliko je negde bude".

Direktori će u sredu ujutru, do sedam časova, moći da preuzmu testove u školskim upravama, a sami će odlučivati da li im je za to potrebna pratnja policije ili ne.

foto: Aleksandar Jovanović

Testovi stižu u sigurnosnim kesama i biće otvoreni neposredno pred samo polaganje. Škole su dužne da obezbede uslove za polaganje ispita u velikim salama ili holovima, tako da između dva učenika bude razmak od 1,2 metra, kako ne bi mogli da prepisuju.

Prema rečima Vesne Nedeljković, učenici ne treba da se plaše, već da odmorni i smireni pristupe polaganju. A kako kaže, savet roditeljima je da ne prenose stres na decu, jer je reč o proveri stečenih znanja, nalik mnogim kontrolnim i pisanim zadacima.

"Završni ispit je sastavni deo celokupnog školovanja i ne treba ga deci predstavljati kao nekakav bauk. Znanja koja učenici nose iz škole samo treba da primene na testu" - objašnjava sagovornica. "Na testu neće biti ništa što učenicima već nije poznato. Ako se dobro skoncentrišu i temeljno i dobro čitaju pitanja, i po nekoliko puta ako treba, dobar uspeh je zagarantovan".

Testiranje u sredu u devet časova

Prvi test učenici polažu u sredu od devet časova, i to iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Drugog dana mali maturanti rešavaće zadatke iz matematike, a testiranje će takođe početi u devet i trajati do 11 časova. U četvrtak u isto vreme počinje rešavanje kombinovanog testa. Učenici u školu moraju da dođu najmanje pola sata pre početka testiranja.

Kraj škole za osnovce

Nastava za učenike od prvog do sedmog razreda osnovnih škola završava se danas prema kalendaru obrazovno - vaspitnog rada. Za učenike osmog razreda nastava je završena 30. maja, ali su morali da nastave sa pripremnom nastavom za polaganje male mature.

(Kurir.rs/Večernje novosti, I. Mićević, Foto: Aleksandar Jovanović Cile)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track