NAMET U STAMBENIM ZGRADAMA: Za nove pečate dajemo milione evra
Foto: Shutterstock

OSNIVANJE PRAVA U STAMBENIM ZGRADAMA

NAMET U STAMBENIM ZGRADAMA: Za nove pečate dajemo milione evra

Društvo -

Upravnici stambenih zgrada u Srbiji će, u sklopu registracije stambenih zajednica, morati da nabave nove pečate, što će vlasnike stanova koštati oko 400 miliona dinara

Svaka zgrada u Srbiji sa više od pet stanova uskoro će morati da registruje upravnika i stambenu zajednicu, a troškovi te „modernizacije“ građane će koštati najmanje 400 miliona dinara, ili 3,2 miliona evra.

Naime, svaka stambena zajednica, kao pravno lice, biće prinuđena da nabavi novi pečat, čija izrada košta 2.000 dinara. Ako uzmemo da od najmanje 341.198 zgrada u Srbiji, koliko ih - prema popisu stanovništva iz 2011 - ima više od tri stana, 200.000 njih ima pet i više, samo izrada pečata građane Srbije će koštati najmanje 400 miliona dinara.

Ova brojka će verovatno biti daleko veća kad se uzme u obzir da u mnogim zgradama sa više od 100 stanova ima i po nekoliko ulaza, koji će morati da imaju zasebne uprave.

Pored ovog nameta, na registraciju upravnika ili preregistraciju postojećih skupština stanara plaćaće se i taksa, čiju će visinu određivati lokalne samouprave. Iako većina opština još nije utvrdila iznos ovog nameta, u nekima od njih, poput beogradske opštine Čukarica, taksa je određena i iznosiće 600 dinara. Ako ovaj iznos bude isti u svim opštinama, kao što tvrde u Ministarstvu građevinarstva, samo od taksa na uvođenje nove uprave u stambene zgrade lokalni budžeti će od građana zgrnuti oko 120 miliona dinara - blizu milion evra.

- Na osnovu odluke skupštine stanara, novoizabrani upravnik registruje sebe i stambenu zajednicu u lokalnoj samoupravi. Do kraja godine sve lokalne samouprave su obavezne da postave registratore i donesu odluku o visini takse. Kolika će taksa biti, još uvek se ne zna, ali sigurno neće biti ista u Novom Sadu i Vladičinom Hanu, jer će zavisiti od standarda građana. Upravnici će prilikom registracije dobiti rešenje sa PIB i matičnim brojem stambene zajednice, s kojim će otvoriti račun u banci i nabaviti novi pečat. Pošto se skupština stanara menja u stambenu zajednicu, svi pečati moraju biti zamenjeni - objašnjava za Kurir Saša Kostić, predsednik Udruženog pokreta slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada.

Ministarstvo

PEČAT NIJE OBAVEZAN

U Ministarstvu građevine kažu da će vlasnici stanova morati da plate samo taksu, dok pečati nisu obavezni.

- Prema informacijama iz lokalnih samouprava, taksa za registraciju stambenih zajednica iznosi oko 600 dinara. Stambena zajednica tekući račun otvara u banci koju sama odabere. Otvaranje računa se ne naplaćuje, a zakon ne propisuje obavezu posedovanja pečata - kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i dodaju da će novac od takse ići i budžet lokalnih samouprava, kao i do sada.

ČINJENICE

3.231.931 stan postoji u Srbiji po popisu iz 2011.

1. januara 2017. stupio je na snagu novi zakon o stanovanju

31. decembar 2017. je rok za izbor i registraciju upravnika i stambenih zajednica

Kurir / Slavica Tomčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track